Sadržaj na Gradskoj televiziji stvarat će i građani

18:43h
0

Interes koprivničke javnosti za takozvanom “Gradskom televizijom”, a nakon što je krajem prošle godine objavljeno da će za tu potrebu poseban kanal biti otvoren na servisu MAXtv, ne jenjava.

Naime, nedavnom objavom da će se građani Koprivnice, ali i cijela hrvatska javnost kojoj je dostupan servis preko kojeg su u mogućnosti primati emitirani program, moći informirati o zbivanjima u Gradu Koprivnici, neke je razveselila, no postoje i oni koju su u tome vidjeli “televiziju gradonačelnika Zvonimira Mršića”, što je prvi čovjek grada i komentirao u emisiji Radija Glas Podravine.

– Kolokvijalno smo govorili da pokrećemo “Gradsku televiziju”, pa se u dijelu javnosti i medija stvorila percepcija da će to biti klasična televizija, no radi se tek o IPTV odnosno internetskom obliku emitiranja audio i video signala, koji će biti dostupan preko komercijalne usluge MAXtv, rekao je Mršić.

Obveza je gradonačelnika i Gradskog vijeća da stvaraju preduvjete kako bi sve što se u Gradu događa bilo javnosti transparentno i u cijelosti dostupno, no otkad je Koprivnica u Zoni D3, pod Varaždinom i Čakovcem, kamera javne televizije (HTV, op.a.), kaže Mršić, sve rjeđe bilježi značajne događaje od javnog interesa. Kao primjer, gradonačelnik navodi dodjelu 30 računala najboljim koprivničkim studentima i potpisivanje 100 studentskih ugovora vrijednih 3 milijuna kuna, događaj koji spomenuta medijska kuća nije zabilježila.

Preduvjeti

– Otvaranjem kanala na MAXtv-u samo smo stvorili preduvjete za emitiranje programa, a tek sad slijede razgovori tko će raditi program, a tko ga uređivati. Naglašavam da namjera buduće televizije nije uljepšavanje bilo čije slike, pa niti moje, jer je cilj projekta građanstvu pružiti sirovu informaciju i dopustiti gledateljima da je sami valoriziraju, kaže Mršić.

Grad Koprivnica neće biti u većinskom vlasništvu buduće televizije već eventualno manjinskom, a možda čak niti to, rekao je, uz napomenu da iz gradskog proračuna za TV neće biti utrošena niti kuna jer se cijeli program mora sam financirati.

Program

Govoreći o sadržaju budućeg programa, gradonačelnik je rekao kako očekuje da se na kanalu, koji će emitirati 24 sata dnevno, nađu foto, video i audio zapisi s velikih i značajnih događaja u gradu, ali isto tako i male predstave, primjerice, polaznika gradskih dječjih vrtića koje će kamerama zabilježiti njihovi roditelji.

– Pozvat ćemo građane da “gradskoj televiziji” dostave snimke sa svih sportskih događaja, predstava te nastupa vrtića, škola i udruga, za koje sigurno ne bi bilo mjesta na nacionalnim televizijama. Nažalost, puno kvalitetnih zapisa koji opisuju život u Gradu Koprivnici završi u privatnim arhivama ili Facebook profilima građana. Gradskom televizijom to želimo ispraviti i materijal od javnog interesa učiniti dostupnim svima, rekao je gradonačelnik.

Mršić je na kraju pozvao i postojeće medijske kuće da se uključe u ovaj projekt.

Izvor: Glas Podravine