In memoriam

Sahranjen mr. Vojislav Kučeković, umirovljeni sudac Ustavnog suda

13:24h
0
Vojislav Kučeković // Foto: Obiteljska arhiva
Vojislav Kučeković // Foto: Obiteljska arhiva

Karijeru je započeo na koprivničkom Općinskom sudu. Za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske izabran je 1991. godine, odmah po njegovu osnivanju. Umirovljen je 2002. godine.

U Koprivnici je u četvrtak u 85. godini života preminuo mr. Vojislav Kučeković, umirovljeni sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske.


U ponedjeljak je sahranjen na mjesnom groblju u Reki, a prije pogreba održan je i ispraćaj u Koprivnici. Od njega su se oprostili obitelj, rodbina, kolege i prijatelji.

Pokojni Kučeković rođen je 1930. godine u Velikoj Mučni. U Koprivnici je završio srednju školi, a na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1956. godine. Na istom fakultetu je i magistrirao 1971. godine iz područja kaznenog prava.

Sudačku karijeru započeo je na koprivničkom Općinskom sudu. Najprije je bio sudac, a potom i predsjednik suda.

Obavljao je i dužnost podsekretara u Republičkom sekretarijatu za pravosuđe i upravu Hrvatske, a 1982. godine bio je biran i za suca Vrhovnog suda SR Hrvatske.

Za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske izabran je 1991. godine, odmah po njegovu osnivanju. Odradio je osmogodišnji mandat, a umirovljen je 2002. godine.
Tijekom svoje karijere objavio je veći broj stručnih i znastvenih radova, a ostao je zapažen i kao predavač na raznim znanstvenim skupovima.

Obavljao je i i dužnost  zamjenika glavnog i odgovornog urednika  časopisa za pravnu teoriju i praksu “Zakonitost”.

Bio je uključen i u javni i društveni život Koprivnice. Za svoj rad u pravosuđu, osobito na edukaciji mladih pravosudnih i pravničkih kadrova te razvijanju zakonodavnog djelovanja na mnogim područjima života u Hrvatskoj, primio je i zaslužena priznanja.

čitam...