STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Samopopisali smo četveročlanu obitelj: Prvi digitalni popis, a nema ni jednog pitanja o internetu, no vodokotlić je i dalje aktualan

Ono što je bitno znati ako ste se odlučili samopopisati je da ukoliko vam se prilikom popunjavanja bez najave na vratima pojavi susjeda željna razgovora i ispijanja kave, možete se odjaviti i ponovo prijaviti, a ispunjavanje nastaviti nekad kasnije kad ulovite slobodnog vremena.

11:50h
0

Pod sloganom Stvorimo zajedno sliku Hrvatske, počeo je popis stanovništva, kućanstava i stanova koji traje do 17. listopada.  Ovo će statističko istraživanje po prvi put biti provedeno u dvije faze, “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

U srijedu je do 21 sat uspješno popisano više od 300.000 građana.

Ne zanima ih imate li internet, računalo..

U prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani, Iako se popisuje putem računala, zanimljivo je da u cijelom upitniku nema ni jednog jedinog pitanja o tome imate li uopće internet, a kamoli kolika mu je brzina. Da ne govorimo da ne pitaju ni imate li kod kuće računalo, laptop, tablet, što je u prošloj godini bilo od izuzetne važnosti jer se radilo od kuće. No zato je vodokotlić i dalje aktualan.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Za provedbu popisa stanovništva, kućanstava i stanova na području županije Koprivničko-križevačke imenovano je 26 kontrolora i 210 popisivača.

Popisivanje je trajalo manje od sat vremena, uz pauze

Provjerili smo koliko traje i kako izgleda proces samopopisivanja za četveročlanu obitelj. Cijela procedura od prijave do slanja ispunjenog obrasca uzela nam je tek sat vremena života. Bilo bi i brže da se usred ispunjavanja nije dogodilo izbacivanje iz sesije.

Ono što je bitno znati ako ste se odlučili samopopisati je da ukoliko vam se prilikom popunjavanja bez najave na vratima pojavi susjeda željna razgovora i ispijanja kave, možete se odjaviti i ponovo prijaviti, a ispunjavanje nastaviti nekad kasnije kad ulovite slobodnog vremena.

Isto tako, u slučaju da za ispunjavanja ostanete bez internetske veze, sustav će zapamtiti sve što ste do tada upisali i moći ćete nastaviti s poslom gdje ste stali. Stvar funkcionira, uvjerili smo se neplanirano.

Važno je znati da naknadne promjene nakon što je Popisni upitnik predan, više nisu moguće, a možete ga ispuniti samo jednom. Kad ga pošaljete, više mu ne možete pristupiti zato je važno odgovarati iskreno i ispravno na sva pitanja.

Prilikom ispunjavanja, ako na neko pitanje date odgovor koji izgleda kao greška (npr. dijete je završilo 6. razred osnovne škole, a ima 13. godina), pojavljuje se „Upozorenje“ s objašnjenjem, obojano narančastom bojom.

Traže se podaci o stanu, kuhinju, grijanju, i naravno, vodokotliću

U popisnom upitniku koji se sastoji od tri dijela – osobe, kućanstva i stanovi – nalazi se 38 pitanja.

Za svakog člana kućanstva treba prije svega upisati OIB. Među prvim pitanjima o kućanstvu pitanje je ima li vaše kućanstvo barem 1 grlo stoke, govedo, ovca, koza, svinja, konj ili 10 komada peradi ili 10 košnica pčela.

Nadalje se od vas traže svi podaci o stanu, kuhinji i njenoj površini, vrsti zahoda te je li vaš vodokotlić na ispiranje ili bez ispiranja, kvadraturi, broju soba, je li stan u stambenoj zgradi ili nije, je li u vlasništvu građana ili žive u unajmljenom stanju. Zanima ih i kakvo grijanje koristimo, imamo li plinske instalacije kanalizacijske instalacija, na koji način smo se grijali u posljednjoj ogrjevnoj sezoni te imamo li klimatizacijski uređaj.

Pitanja o bračnom statusu, vjeri, obrazovanju…

Građane se pita, jesu li samci, (izvan)bračni parovi, razvedeni, udovci te žive li s osobom istog spola u životnom partnerstvu ili neformalnom životnom partnerstvu.

Traže se odgovori i na pitanje koji su razlozi prisutnosti u mjestu stanovanja, živimo li tu zbog rada, školovanja, obiteljskih razloga, potresa, jesmo li izbjeglice ili tražitelji azila, koliko dugo ovdje živimo i koliko tu planiramo ostati.

Tu su još pitanja o narodnosti, materinskom jeziku, vjeri, državljanstvu, obrazovanju građana, mjestu školovanja i koju su nam izvori sredstava za život.

Državni zavod za statistiku zanima vaša pripadnost vjerskoj zajednici, a dodano je i pitanje o civilnim žrtvama rata.

Gdje nam je u trenutku rođenja živjela majka

Manje probleme imali smo nakon 40 minuta kada smo primili obavijest da je zbog dulje neaktivnosti sesija istekla i odjavljeni smo iz sustava pa smo se morali prijaviti ponovno kako bi nastavili s popunjavanjem popisnice. Srećom, svi su odgovori bili na svome mjestu.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, na email nam je stigla kontrolna šifra koju smo spremili i čuvamo je do druge faze terenskog popisivanja kada ćemo ju predati popisivaču na kućnom pragu.

Kao što je poznato, prvi rezultati popisa stanovništva, kućanstava i stanova bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.