Sapunica se nastavlja – Upravna vijeća očekivano nisu imenovana, točka povučena s dnevnog reda

18:21h
0
Koren je još jednom optužio predstavničku vlast za situaciju u kojoj se skupština trenutno nalazi, dok je Fuček za istu situaciju optužila zakon // foto: Mario Kos

Kao što se očekivalo, a ujedno i najavljivalo, nastavak 16. sjednice Županijske skupštine, koji je danas održan u Križevcima, nije dao imena novih članova Upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, štoviše, zbog nemogućnosti dogovora, predsjednica Fuček je ovu točku povukla s dnevnog reda.

Sjednici nisu nazočili članovi oporbenog kluba vijećnika HDZ-a-HSS-a-A-HSP-a, kao ni pročelnica Branka Cuki, koja je još uvijek na bolovanju. U ime izvršne vlasti tamo su bili tek dožupani Ivan Pal i Darko Sobota, te njihov nadležni, župan Darko Koren, koji je još jednom naglasio da je ova situacija nastala samo zbog gluposti predstavničke vlasti.

– Dosadašnja Upravna vijeća razriješili ste nezakonito i bez razloga, znajući da nećete moći imenovati nova i sad vam je neko kriv za te vaše nepromišljene postupke i što taj sustav normalno ne funcionira. Jedini razlog što ste ih razriješili je politički, što je i logično jer imate većinu u Skupštini i prirodno je da slijedom toga nastojite imati utjecaj i u upravnim vijećima i prirodno je, ponavljam po stoti put,  da imate većinu u vijećima i prirodno je da mi kao izvršna vlast to prihvatimo, ali za to sve treba dogovor, koji nije postignut jer su koordinaciji nazočili neki kojima tamo nije mjesto – obratio se Koren vladajućima u Skupštini te nastavio.

– Mi samo želimo minimalno sudjelovanje u upravljanju tim ustanovama, što je i logično jer smo izvršna vlast, međutim, vaši nadležni se ne slažu s tim. Vi ne želite kompromis, već sve za sebe i tu nastaje problem – rekao je župan.

Potom je na scenu stupila predsjednica Skupštine, Milica Fuček, koja je naglasila kako je zakon kriv za sav ovaj nered te da zbog nemogućnosti dogovora povlači ovu točku (Donošenje rješenja o imenovanju Upravnih vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova) s dnevnog reda.Sobota, Pal i Koren jedini su u ime oporbe nazočili sjednici // foto: Mario Kos

– U ovom slučaju svi smo robovi zakona jer on ne predviđa situaciju kakvu imamo sada – predstavnička vlast na jednoj, a izvršna na drugoj strani. Zakon nas je doveo u ovakvu situaciju i ovdje nema ozbiljnosti i s obzirom na sve to, povlačim ovu točku s dnevnog reda. Prijedloga legitimnog predlagača nemamo, a ja ne želim kršiti zakon, isto kao ni vijećnici – poručila je Milica Fuček, te zatražila od župana da ukoliko pročelnica Cuki u sljedećih sedam dana ne donese prijedlog, imenuje njezinu zamjenu koja će to učiniti umjesto nje.

Kako god bilo, današnja sjednica nije donijela ništa novoga, pojedine zdravstvene ustanove i dalje ne mogu donositi važne odluke jer nemaju Upravna vijeća i mogu se samo nadati da ova prepucavanja županijskih političara neće imati negativan utjecaj na njihov rad.

Foto: Mario Kos

{vsig} vijesti/10-2011/111010-skupstina{/vsig}

čitam...