Razgovor s povodom

Saša Leković, predsjednik HND-a: Novinari su danas potrošna roba

06:30h
0
SašaLeković,predsjednikHND a//Foto:MarkoMurković
Saša Leković, predsjednik HND-a // Foto: Marko Murković

Na godišnjem druženju s podravsko-prigorskim novinarima predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković dodijelio je nagrade koprivničkim novinarima Ivi Čičinu-Mašanskeru i Draganu Desnici.

Nakon službenog dijela, Leković nam je odgovorio na nekoliko pitanja o stanju u novinarstvu, lokalnim medijima i Sveučilištu Sjever.

Kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu općenito?

– Novinarstvo u Hrvatskoj je u prilično lošoj situaciji, kako zbog financijskih problema, tako i zbog činjenice da se novinare tretira kao potrošnu robu. U novinarstvu ima svega i svačega. Imamo vrhunske novinare, ali i ljude koji rade u medijima te ne poštuju ni etičke principe niti profesionalne standarde, a žive bolje i imaju veće plaće nego ozbiljni profesionalci.

Pratite li podravsko-prigorske medije i kako ih ocjenjujete?

– Moram priznati da ne pratim onoliko koliko bih htio. Fizički, uz sve svoje obveze, to ne mogu stići. Lokalni mediji često nisu ni dostupni u ostatku Hrvatske, osim ako se ne radi o internetskim portalima. Na druženju s podravsko-prigorskim novinarima vidio sam nekoliko pojedinaca koje poznajem godinama i znam da su vrlo kvalitetni.

U Koprivnici se školuju mladi novinari. Kakvo je Vaše mišljenje o Sveučilištu Sjever?

– Teško mi je procijeniti i ocijeniti rad Sveučilišta Sjever. O tome je bilo mnogo rasprava u medijima. Mogu reći da sam bio pozvan kao gost predavač na Sveučilište Sjever i rado sam se odazvao i ponovo ću ako dobijem poziv. Moj općeniti stav je da se novinari na fakultetima premalo uče praktične stvari. Zato su tu urednici koji bi trebali raditi s mladim novinarima, a često to ne čine.

Je li pritisak oglašivača na uređivačku politiku doista prisutan u medijima?

– Postoji mješavina političkog pritiska i pritiska financijskih moćnika, pa čak i nečeg što je na rubu kriminala. Na žalost, pritisak oglašivača je vrlo velik. Marketinške agencije često naručuju sadržaje koje novinari u redakcijama potpisuju kao svoje autorske radove, a to je čisti marketing i ogroman problem na kojeg se za sada ne reagira kako bi se trebalo.

Osnovana je nova novinarska udruga kojoj je na čelu Koprivničanac Siniša Kovačić. Je li HNIP (Hrvatski novinari i publicisti) konkurencija HND-u?

– Nekoliko desetaka novinara, najviše s HRT-a osnovalo je ovu udrugu. Izašli su iz HND-a neposredno prije osnivanja HNIP-a. Svakog sam od njih ponaosob pitao koji je razlog, no nikakvo objašnjenje nisam dobio. Ipak, u medijima su kazali kako su izašli iz HND-a jer je po njihovom mišljenju ideološki obojen te da nije obavljao svoj posao. Shvatio sam da se žele boriti za prava novinara i profesionalizam i ja ih u tome podržavam. Ono što me brine je činjenica da sam vidio kako se u HNIP učlanilo nekoliko novinara koji su prekršili sva moguća etička i profesionalna načela, a to se izravno kosi s njihovom idejom. Siniša Kovačić dao je intervju za jedne dnevne novine kojeg sam pročitao i mogu reći da je bio fer i da se ponio profesionalno. Samo mi nije jasno kako se Josip Jović i Velimir Bujanec mogu boriti za profesionalne standarde, odnosno uklopiti u tu priču.