KOLUMNA Dražen Sačer

Savjeti liječnika // Magnetna rezonanca

10:38h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

Non intelecti nulla est curatio morbi.” (Nema liječenja bolesti koju nisi spoznao.)

09-03-16-img2Magnetna rezonanca, (Magnetic Resonance Imaging) je visoko sofisticirana radiološka dijagnostička metoda. Poznata je od 1946. godine, a od l973. g. koristi se u medicinskoj radiološkoj dijagnostici. Radi na principu fizičkog efekta rezonancije jezgre atoma vodika. Aparat snima signale koji potječu iz jezgri vodika molekula ljudskog tijela, dok se pacijent nalazi u snažnom homogenom magnetskom polju. Prema jakosti magnetskog polja uređaji se dijele na one niske jakosti (do 0.5 T), srednje (0.5 do 1T) i visoke jakosti (1T i više). Usporedbe radi magnetno polje zemlje je 0.00005 T.

Osnovni dio svakog sustava magnetne rezonance je glavni magnet. Postoji nekoliko tipova magneta, a većina modernih aparata su supravodljivi magneti snage veće od 1 Tesla. Pregled određenog dijela tijela, za koji postoji medicinska indikacija obavlja radiološki inžinjer uz nazočnost specijaliste radiologa. Trajanje pregleda na standardnom uređaju iznosi 40-ak minuta ili kraće, a pacijent je tijekom pretrage u ležećem položaju.

Magnetna rezonanca daje jasan prikaz organa cijelog tijela i njihove patološke promjene. Slike dobivene magnetnom rezonancom predstavljaju distribuciju atoma vodika u tkivu. Osim informacije o morfologiji tkiva koju daje i kompjuterizirana tomografija (CT) magnetna rezonanca daje dodatnu informaciju o kemijskim i fizikalnim karakteristikama tkiva. .

Aparati koji se kod nas koriste obično su jačine 1.5 Tesla i prikazuju strukture u tijelu do veličine najmanje jednog milimetra. U Hrvatskoj se zadnjih godina koriste i najmoderniji aparati jačine 3 Tesla kojii prikazuje tjelesne strukture od samo 0.3 mm. Prednost ovog aparata u odnosu na ostale magnete je i u brzini pregleda, tako da je za pregled dostatno tek dvadesetak minuta. Ovaj uređaj ima izrazito visoku prostornu i vremensku rezoluciju, te daje izvrstan morfološki i funkcijski prikaz svih organa i sustava ljudskog tijela. Prvenstveno se koristi kod djece s metaboličkim bolestima i prirođenim srčanim manama, za preciznu lokalizaciju tumora na mozgu te za praćenje razvoja tumorske bolesti nakon liječenja.

09-03-16-img4Sam pregled u potpunosti je neštetan za ljudski organizam, jer magnetno polje ne izaziva neželjene biološke efekte i za razliku od radioloških metoda, ne dolazi do ionizacije tkiva. Zbog primjene visokofrekventnih impulsa, spominje se tek neznatno povišenje temperature tijela za 0.3 stupnja C.

Iako nisu poznate eventualne nuspojave snimanja, ipak radi opreza preporuča se odgoditi snimanje kod trudnica u prvom tromjesečju trudnoće. Kontraindikacije za ovu pretragu samo su metalni predmeti u blizini magnetnog polja : pace-makeri, umjetni srčani zalisci, proteze, strana metalna tijela (geleri, zrna,..). Ponekad može biti problema kod klaustrofobičnih pacijenta radi uskog otvora kućišta aparata, ali srećom postoje i aparati “otvorene” konstrukcije.

Za pregled magnetnom rezonancom prema propisima HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), potrebna je preporuka nadležnog liječnika specijaliste.

Nažalost liste čekanja za ovu pretragu, osim u hitnim slučajevima, još uvijek su relativno velike. Ako se pregled obavlja izvan sustava HZZO-a nije potrebna službena uputnica i može se obaviti u relativno kratkom vremenu, a u tom slučaju, troškove pregleda pacijent snosi sam.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail :
drazen.sacer1@kc.t-com.hr

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW