KOLUMNA Dražen Sačer

Savjeti liječnika // Originalni ili generički lijekovi?

09:17h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

Generički lijek ima isto djelovanje, jednako je učinkovit i siguran kao originalni i u rezultatima liječenja nema nikakve razlike.”

15-12-15-img1Sve se češće javljaju upiti može li se umjesto originalnog lijeka napisati zamjenski, generički lijek. Jedan dio pacijenata misli da se radi o nedopustivoj štednji na račun i štetu njih samih. No je li tome baš tako?


Nadležni liječnik se ničim nije ogriješio propisujući generički lijek umjesto originalnog i stoga nema mjesta bojazni ili podozrivosti. Naime, generički lijek ima istu aktivnu supstanciju, istu dozu, način primjene, kvalitetu, neškodljivost, učinkovitost te indikacije za primjenu kao i originalni.

Nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da je generički lijek manje vrijedna

zamjena za originalni, što je sasvim pogrešno. Razlike mogu biti samo u sastavu pomoćnih supstancija, što nema nikakav utjecaj na liječenje. Problem nastaje u situaciji kad je već stvorena navika uzimanja originalnog lijeka, a potom uslijedi zamjena generičkim lijekom. To kod pacijenta može dovesti do nepovjerenja i revolta spram „novog“ lijeka, ali potpuno neopravdano. Treba imati puno povjerenje u svog liječnika, jer je to između ostalog i jedan od uvjeta uspješnog liječenja.

U proizvodnji lijekova, nužna su brojna i zahtjevna prethodna ispitivanja koja iziskuju velika ulaganja i duži vremenski period s neizvjesnim završetkom. Stoga je razvoj novog lijeka privilegij samo najjačih farmaceutskih tvrtki. Generički lijek prolazi u svom razvoju jednako striktne provjere kao i originalan lijek, prije nego što proizvođač dobije licencu i dozvolu za stavljanje u promet.

Lijek mora zadovoljiti najstrože zakonske propise, a standardi za procjenu kvalitete originalnog i generičkog lijeka su isti. Na tržište se generički lijek stavlja pod zaštićenim imenom različitim od originala, ili može imati internacionalno nezaštićeno generičko ime (INN). Generički lijek ima dokazanu istovjetnost s originalom, ili stručnije rečeno bioekvivalentnost.

15-12-15-img2Osnovna razlika je u tome da proizvođač generičkog lijeka ne mora za potrebe registracije lijeka, ponavljati skupa pretklinička i klinička ispitivanja, koja je prethodno proveo proizvođač originalnog lijeka. Time je postupak registracije generičkog lijeka značajno kraći, ali i osjetno jeftiniji.

Ponekad pacijenti pitaju zašto generički lijek drugačije izgleda? Farmaceutske tvrtke da bi se razlikovale jedna od druge proizvode različite oblike, veličine, a ponekad i okuse lijekova te ih različito pakiraju, ali sve to nimalo ne utječe na kvalitetu liječenja.

U današnje vrijeme kada su troškovi zdravstvene zaštite sve veći, treba težiti jeftinijem i racionalnijem liječenju. Uštede mogu biti doista značajne, što potvrđuje i podatak, da se u Italiji kad su uvedeni generički lijekovi na Listu osiguranja 2005. g. uštedjelo čak 415 mil. eura. Procjenjuje se da danas oko 75% ukupne potrošnje lijekova u svijetu čine generički lijekovi.

Dakle kod propisivanja generičkih lijekova radi se o štednji, ali ne na račun i štetu pacijenta, već samim činom propisianja generičkog lijeka, a ta se ušteđena sredstva, mogu preusmjeriti u druge vidove zdravstvene zaštite. Zato još jednom ističemo, da je generički lijek proizvod drugog proizvođača, drugog zaštićenog imena i drugačijeg izgleda, ali što je najvažnije – istog terapijskog učinka kao i originalni.

Piše : dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...