Savjeti za preživljavanje toplinskog udara

10:26h
0
vruina-ljeto
Ilustracija // Foto: arhiva

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Koprivnicu u naredna tri dana očekuju temperature do 33 stupnja Celzijusa. Iz Ministarstva zdravlja upozoravaju kako se u Hrvatskoj mogu očekivati toplinski udari koji će povećati stopu smrtnosti od vrućina.

Ministarstvo je ovih dana izdalo Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine koji uključuje savjete za smanjenje zdravstvenih rizika tijekom vrućih ljetnih dana. Osnovna preporuka je – klonite se vrućine. Izbjegavajte izlaske u najtoplijem dijelu dana, naporan fizički rad i nikako ne ostavljajte kućne ljubimce ili djecu zaključane u vozilu. 


Savjetuje se i hlađenje doma – sobna temperatura trebala bi biti ispod 32°C danju i 24°C noću. Na prozore u koje upire sunce trebalo bi staviti zastore i spustiti rolete, a prozore zatvoriti, kako vrući zrak ne bi ulazio. Noću, kada je zrak hladniji, prozori i rolete se mogu otvoriti.Izbjegavajte izlaske u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad!

Kako ne bi dehidrirali, pijte dovoljno tekućine. Tuširanje se preporuča mlakom vodom da se tijelo dovoljno rashladi. Preporučljivo je nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala i izbjegavanje alkohola, napitaka s previše kofeina i šećera i hrane bogate bjelančevinama (meso, mliječni proizvodi, mahunarke, žitarice…).

U Ministarstvu apeliraju i na to da se posjeti one koji većinu vremena provode sami – obitelj, prijatelje, susjede, a koji bi mogli zatrebati pomoć tijekom vrućina.

Ukoliko osjećate loše (vrtoglavica, nemoć, glavobolja, tjeskoba, izrazita žeđ), preporuča se da u hladnoj prostoriji izmjerite temperaturu te popijete vodu ili voćni sok. Ukoliko bi se teškoće nastavile, savjetujte se s liječnikom ili, ukoliko je situacija hitna, nazovite 194 ili 112.

čitam...