VODIČ ZA GRAĐANE

Saznajte kako doći do potrebnih propusnica u pojedinim općinama

Očito je da je propusnica postala bitan dokument ako ćete se ovih dana trebati kretati. No, istina je da nje neće moći baš svi doći. Provjerili smo po općinama u županiji tko ima pravo na izdavanje propusnice i kako se ista izdaje.

19:00h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Očito je da je propusnica postala bitan dokument ako ćete se ovih dana trebati kretati. No, istina je da nje neće moći baš svi doći. Provjerili smo po općinama u županiji tko ima pravo na izdavanje propusnice i kako se ista izdaje.

Općina Ferdinandovac

Stožer civilne zaštite Općine Ferdinandovac izdaje propusnice samo za one koji prebivalište napuštaju iz vitalnih razloga poput skrbi o starijima, djeci ili zbog kupnje hrane izvan mjesta prebivališta. Ne trebaju vam propusnice za kretanje unutar područja Općine Ferdinandovac ako imate prebivalište ili boravište na području Općine Ferdinandovac. Za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku skrb tu propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine, a za ostale razloge poput odlaska na posao, propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno poslodavac.

Ako spadate pod skupinu kojoj Općinski stožer treba izdati propusnicu, obrazac skinite sa  stranice općine, a popunjenog ga vratite na mail: nacelnik.ferdinandovac@gmail.com, bitno je napomenuti da je zahtjev potrebno predati barem jedan dan prije nego je propusnica potrebna, a predati se može do 13 sati. Svi zahtjevi se primaju elektroničkim putem, a na isti način će se izdavati propusnice, no ako netko nema tu mogućnost, iznimno će zahtjev moći podnijeti u predvorju Općine, tako da popunjeni obrazac ubacite u kutiju za zahtjeve. U tom slučaju, o vremenu preuzimanja propusnice bit ćete obaviješteni telefonom. Ako trebate više informacija, možete ih dobiti pozivom na broj Općine 048/817-200, ili na broj Marijanke Đođ, načelnice stožera civilne zaštite 099/654-8964.

Foto: Marija Karan
Općina Molve

Na stranicama Općine Molve stoji kako Stožer civilne zaštite općine izdaje propusnice samo za one koji iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Oni koji spadaju u tu kategoriju, propusnicu mogu podići u Općini Molve radnim danom od sedam do 15 sati.

– Propusnicu za ostale okolnosti možete podići kod pravne osobe, odnosno kod poslodavca kod kojeg ste zaposleni, a ako vam je propusnica potrebna za hitne medicinske slučajeve, možete ju dići kod doktorice Vere Bardak u Domu zdravlja u Molvama – stoji na stranicama općine.

Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće možete ih kontaktirati na: 091/483-2727 ili 091/483-2717.

Foto: Općina Molve
Općina Kalinovac

Na stranicama ove općine stoji kako se mještani koji trebaju propusnicu obavezno moraju javiti telefonskim ili elektroničkim putem te da ne ulaze u zgradu Općine. Zahtjev za izdavanje propusnice možete poslati na e-mail adresu opcina.kalinovac@kc.t-com.hr ili ako ste u nemogućnosti predati zahtjev tim putem, možete se obratiti Stožeru civilne zaštite općine na sljedeće brojeve:

Danijel Moslavac, načelnik Stožera 099/657-9666
Milan Fel, član Stožera 098/321-920
Vjekoslav Belobrk 099/310-2333
Peter Željeznjak 099/702-2043

Bitno je napomenuti kako je u zahtjevu potrebno navesti za koga se propusnica izdaje i u koju svrhu, a o vremenu preuzimanja bit ćete obaviješteni. Istu ćete moći preuzeti isključivo ispred zgrade općine.

Foto: Općina Kalinovac
Općina Virje 

Stožer civilne zaštite Općine Virje izdaje propusnice samo za stanovnike s prebivalištem na području općine Virje koji napuštaju mjesto prebivališta/boravišta iz vitalnih obiteljskih razloga, kao što su pružanje skrbi djeci i starijim osobama te kupovina hrane i potrepština. Za kretanje unutar Općine Virje nije potrebna propusnica.

Zahtjev, odnosno popunjeni obrazac izjave za napuštanje mjesta prebivališta/boravka radi vitalnih obiteljskih razloga pošaljite na e-mail adresu: opcina@virje.hr, a propusnice će se izdati povratno na isti e-mail stranke ili prema dogovoru u Općini Virje na broj dežurnog telefona 897-053. Zahtjev je potrebno predati najmanje jedan dan prije putovanja iznimno i u hitnim slučajevima.

– Napominjemo da u slučaju dostave lijekova i ostalih potrepština starijim osobama nije potrebno tražiti propusnicu jer je Općina osigurala redoviti obilazak starijih osoba i dostavu potrebitih lijekova i potrepština – piše na službenoj stranici.

Martinjski dani Općine Virje 2019. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Kloštar Podravski 

Na stranicama ove općine stoji kako se izdavanje propusnica radi isključivo e-mailom. Tako ćete i samo ispunjavanje zahtjeva, kojeg možete pronaći na stranicama općine, i odobrenje propusnice obaviti elektroničkim putem. E-mail adresa općine je opcina-klostar-podravski@klostarpodravski.hr, no ako nikako ne možete to obaviti elektroničkim putem, zahtjev možete ispuniti u hodniku Općine ispred ulaza u službene prostorije, a propusnicu zatim dižete na istom mjestu od osam do 12 sati.

foto: klostarpodravski.hr
Koprivnički Ivanec 

Sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, obavještavamo mještane da je Stožer civilne zaštite Općine Koprivnički Ivanec zadužen za izdavanje propusnice za napuštanje prebivališta ili stalnog boravka radi vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama i kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Zahtjev za propusnicu morate predati najmanje 24 sata prije nego istu namjeravate koristiti. U zahtjevu mora biti naznačeno ime i prezime, adresa te OIB građana, razlog korištenja propusnice te period u kojem će se ista koristiti. Zahtjev za propusnicu možete zatražiti telefonski na broj 048/638-100 ili na e-mail opcina@koprivnicki-ivanec.hr, a izdavat će se dan nakon podnošenja zahtjeva između osam i devet sati ujutro.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Općina Peteranec

Stožer civilne zaštite Općine Peteranec izdaje propusnice samo za mještane s prebivalištem na području Općine Peteranec koji napuštaju mjesto prebivališta/boravišta iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama i kupnje hrane i osnovnih potrepština. Za kretanje unutar naselja općine, Peteranec, Sigetec i Komatnica, nije potrebna propusnica.

Propusnice za poljoprivrednike koji napuštaju mjesto prebivališta radi obrade poljoprivrednih površina izdaju nositelji OPG-a ili obrta sami za sebe ili za svoje radnike.

Zahtjev za izdavanje propusnica možete poslati svaki radni dan od sedam do 12 sati, najkasnije dan prije korištenja propusnice, isključivo putem e-maila opcina-peteranec@kc.htnet.hr ili isti možete, ali samo u iznimnim situacijama usmeno predati na telefon 048/636-289. Zahtjev mora sadržavati ime i prezime, adresu i OIB građana, razlog napuštanja mjesta prebivališta te period korištenja propusnice,

Propusnice će se izdati: povratno na isti e-mail podnositelja zahtjeva, a za zahtjeve zaprimljene telefonskim putem, propusnice se mogu preuzeti u Općini Peteranec, na adresi Matija Gupca 13, Peteranec (prozor iza općinske zgrade) od osam do 12 sati uz poštivanje udaljenosti od dva metra.

Foto: Općina Peteranec
Općina Novigrad Podravski

Propusnicu za napuštanje prebivališta ili stalnog boravka radi vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama i kupnju hrane i osnovnih potrepština koje se ne mogu nabaviti u mjestu prebivališta, Stožer CZ Općine Novigrad Podravski izdat će za točno određeni datum, za točno određeno vrijeme, za točno određenu dionicu/cilj putovanja i za točno određeni razlog.

Zahtjev za izdavanje propusnica možete poslati mailom na opcina-novigrad-podravski@kc.t-com.hr ili nacelnik@novigrad-podravski.hr, a radnim danom od sedam do 15 sati, isto možete napraviti putem telefona na broj 048/832-133.

Iznimno, zahtjev za propusnicom možete zatražiti i nakon radnog vremena na brojeve mobitela Stožera CZ Općine Novigrad Podravski 091/605-6936; 099/878-9026, ili na dežurni općinski mobitel 099/204-3831. Pisani zahtjev za propusnicu možete ubaciti u općinski poštanski sandučić (uz ulaz u zgradu Općine).

Na temelju opravdanog zahtjeva bit će vam izdana propusnica koja će vam u pravilu biti poslana na vaš mail, a koju možete koristiti tako da ju isprintate ili imate u elektroničkom obliku. U izuzetnom slučaju propusnicu podižete u Općini ili će vam biti dostavljena tijekom radnog vremena u vaš poštanski sandučić.

Zahtjev za propusnicu potrebno je predati najmanje jedan dan prije (do podneva) nego istu namjeravate koristiti. Također, iz općine napominju kako osobama koje su u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednog zemljišta na području jedne Općine, a prebivalište ili stalno boravište imaju na području druge Općine, propusnicu za odlazak na poljoprivredno zemljište radi njegove obrade izdaje Općina u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili stalno boravište.

– Napominjemo, popis svih izdanih propusnica dnevno dostavljamo Stožeru CZ KKŽ i policiji, a koji provode kontrolu korištenja propusnica, budući da je svako kršenje ove mjere podložno sankcijama prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – stoji na stranicama Općine.

Foto: Matija Gudlin

Općina Kalnik

Stožer civilne zaštite Općine Kalnik izdaje propusnice samo za one koji prebivalište napuštaju iz vitalnih razloga poput skrbi o starijima, djeci i kupnje hrane (izvan mjesta prebivališta).

Zahtjeve za izdavanje propusnice možete predati putem e-maila opcina-kalnik@kalnik.hr, možete to obaviti i putem telefona na broj 048/857-250 i to od osam do 16 sati od ponedjeljka do petka ili pak možete kontaktirati načelnika Stožera civilne zaštite Općine Kalnik na mobitel 099/295-7198.

Zahtjev se iznimno može predati i osobno tako da se najavite telefonom, a zatim već napisani i vlastoručno potpisani zahtjev s vašim brojem telefona ostavite u pred prostoru ureda općine, no iz općine mole, koristite ako je ikako moguće digitalne mogućnosti i izbjegavajte kontakt.

U tom slučaju, popunjene i potpisane propusnice podići možete na isti način nakon što vas pozovu iz ureda, u kuverti u pred prostoru ureda, a sve kako bi izbjegli bilo kakav kontakt s djelatnicima.

– Skrećemo pozornost, dobro planirajte svoja putovanja, jer se propusnice neće izdavati odmah po predaji zahtjeva, tako da, zahtjev za propusnicu trebate predati dan prije nego namjeravate putovati, kako bi se propusnice na vrijeme mogle popuniti, potpisati i vratiti vama na korištenje – stoji na službenim stranicama Općine.

Karijera bez barijera, Kalnik GSS // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

čitam...