Dan za znanost

FOTO Saznajte kako se robot hrani sunčevom energijom, što psiholozi misle o svijetu Harryja Pottera te proučite prirodu plišanih bakterija i zdravih žvakaća

Posjetitelji će moći izraditi vlastiti sunčani sat i ponijeti ga kući, dok će oni najmlađi svoje zadovoljstvo zasigurno pronaći u Mars roveru, električnom autiću u kojem se mogu provozati.

13:24h
0
Prošlogodišnji Dan za znanost // Foto: GFG Koprivnica

Ovogodišnji Dan za znanost održat će se u koprivničkoj Gimnaziji “Fan Galović”, u subotu od 10 do 15 sati. Ove je godine za posjetitelje pripremljeno sedam predavanja, dvadeset radionica te sportske aktivnosti.

Na Danu za znanost ovaj će se put moći vidjeti kako se robot može hraniti sunčevom energijom, kako rade 3D printeri, a isto tako i 3D olovke.

Posjetitelji će moći izraditi vlastiti sunčani sat i ponijeti ga kući, dok će oni najmlađi svoje zadovoljstvo zasigurno pronaći u Mars roveru, električnom autiću u kojem se mogu provozati, a roditelji mogu upravljati njime pomoću daljinskog upravljača.

U tome će im pomoći Lino i profesor Baltazar, a možda im se pridruži još jedan važan član gimnazijskog Dana za znanost.

Također, tu će biti predavanja poput Znanstvene čarolije: Gospodin Limun i gospođica Soda, Origami radionice, Izolacije DNA metodom “uradi sam”, Plišanih bakterija, Zdrave žvakaće, Voćne baterije, Glazbene olovke i drugo.

Kroz predavanja eminentnih znanstvenika zainteresirani će dobiti odgovore na pitanja vezana uz Svijet Harryja Pottera u očima psihologa, Vrijeme koje ne razumijuni fizičari ni filozofi, Prirodne vremenske kapsule – putovanje u daleku prošlost Zemlje i Marsa, Bespilotne sustave i slično.

Od sportskih aktivnosti za posjetitelje se priređuju zumba, kardiovježbe i biciklijada kojom će završiti četvrti Dan za znanost.

Predavači dolaze iz poznatih nacionalnih i međunarodnih sveučilišta i dio su velikih tvornica znanja – Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, Medicinskog fakulteta Zagreb, Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Hrvatske udruge bespilotnih sustava, Filozofskog fakulteta, sveučilišta University of London i Ludwig-Maximilians-Universität München.

Radionice će se neprekidno održavati u sportskoj dvorani uz brojne edukatore s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Fakulteta organizacije i informatike te Sveučilišta Sjever.

Njima se pridružuju članovi udruga Znanstvene čarolije, Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, eSTUDENT, Fizika ekspres te članovi Hrvatskog geološkog društva, Hrvatskog origami društva, Društva za edukaciju van okvira, Astronomskog društva Koprivnica, tvrtke 123 Print d.o.o., Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije te učenika Gimnazije “Fran Galović”.

 

 

 

 

čitam...