Sukob zbog A-HSP-a

SDP: Koren podržava Keleminca i veličanje nacionalizma, Koren: Oni su dvolični farizeji koji su podržavali crnokošuljaše kada su im trebali

SDP je podržavao postrojavanje HDSSB-a u crnim košuljama dok su im trebali za potencijalne koalicije, rekao je Darko Koren

10:25h
0
Foto: Mario Kos
Dražen Keleminec i A-HSP // Foto: Mario Kos

Predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec prije nekoliko dana sa svojim je pristašama izazvao buru povorkom kroz Zagreb. Članovi stranke su se postrojili, izrekli prisegu domovini, vikali “Za dom spremni” i mahali zastavom njemačke neonacističke stranke NPD. Keleminec je na kraju i uhićen zbog remećenja javnog reda i mira.

Domaći i strani mediji osudili su okupljanje A-HSP-ovaca nazvavši iz neonacistima, mnogi političari su se također ogradili, a svoje priopćenje poslao je i SDP Koprivničko-križevačke županije koji je izrazio zabrinutost zbog povezanosti župana Darka Korena (Mreža) i Dražena Keleminca.

– SDP Koprivničko-križevačke županije ovim putem izražava žaljenje te osuđuje nacionalističke istupe Dražena Keleminca, predsjednika A-HSP-a. Ono što nas još više brine je činjenica što ove istupe Keleminca i njegovih pristaša nije osudio Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije. Ovakvo ignoriranje veličanja nacionalizma i vraćanja u crnu prošlost od strane Darka Korena smatramo nedopustivim i sramotnim, a ponajprije zato što su upravo članovi te stranke stranački partneri koji i formalno čine većinu u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije. Koprivničko-križevački župan nijednom se nije ogradio od spomenute stranke i njihove ideologije te niti jednom riječju do sada nije osudio ponašanje svojih koalicijskih partnera, a kamoli razmislio o raskidanju koalicije – stoji u njihovom priopćenju.

Dražen Keleminec, Darko Sobota, Darko Koren i Branko Hrg na osnivanju Mreže nezavisnih lista // Foto: Matija Gudlin

Darko Koren nam je rekao da se suradnja njega i njegove stranke s A-HSP-om temelji isključivo na dobrom odnosu s njihovim vijećnikom u Županijskoj skupštini.

– Mi smo na koaliciji na jednoj osobnoj razini jer je gospodin Milan Bingula iz A-HSP-a vijećnik u Županijskoj skupštini već dva mandata i tu suradnju sagledavam isključivo na toj razini. Ne podržavam ovo što Keleminec radi po Zagrebu, ne podražavam iskazivanje političkih stavova kako to on čini, i moja suradnja sa strankom nema veze s njim – ističe on.

Također smatra da je SDP licemjeran što ga proziva zato što su i oni u prošlosti podržavali kontroverzne poteze isto tako kontroverznih stranaka.

– SDP je podržavao postrojavanje HDSSB-a u crnim košuljama dok su im trebali za potencijalne koalicije. Dvolični su i politički farizeji jer su to prešućivali i podržavali – naglašava Koren.

Dražen Keleminec je povodom spomenutog skupa u Zagrebu poslao reagiranje u kojemu je napomenuo da je spreman na drastične mjere.

– Drugarice i drugovi svih stranačkih boja Autohtona–Hrvatska stranka prava nije neonacistička i proustaška stranka. Autohtona–Hrvatska stranka prava je domoljubna stranka, stranka branitelja Domovinskog rata. Pošto se i danas pozdravljate sa “smrt” ja sam spreman na javno vješanje na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu – dio je njegove poruke.

čitam...