velika pljuska iz državnog proračuna

SDP: Ništa od nove Obrtničke škole, vratili nam kredit za Gimnaziju, prirez nam je izgledan

14:30h
0
Konferencija za novinare // Foto: Adela Zember
Konferencija za novinare // Foto: Adela Zember

Ovo je novi teret Gradu težak otprilike 4 milijuna kuna. Ako do toga dođe, morat ćemo vidjeti gdje ćemo rezati. Prirez ostaje zadnja opcija, ali bliži smo njegovom uvođenju, nego što smo bili prije 10 dana, kazao je Mišel Jakšić (SDP), zamjenik koprivničke gradonačelnice.

Prema državnom proračunu za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu, Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija ostaju bez novca za postojeće i buduće projekte javno-privatnog partnerstva.

– Tišti nas naša Gimnazija Fran Galović koja je bila napravljena prva u Hrvatskoj, u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, po modelu javno-privatnog partnerstva. U 2013. godini sklopljen je sporazum s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je Ministarstvo preuzelo sufinanciranje 55 posto udjela JPP-a naše Gimnazije. Ta priča jednostavno je iščezla iz ovog proračuna – istaknuo je Mišel Jakšić (SDP), zamjenik koprivničke gradonačelnice.

Dodao je kako osim Gimnazije najvjerojatnije otpadaju i izgradnja osnovne škole na Podolicama te izgradnja nove obrtničke škole. Iz tih razloga, spremaju se poslati otvoreno pismo Ministarstvu i premijeru po tom pitanju.

– Konzultirali smo se s pravnicima, ali prvo bismo zatražili očitovanje Ministarstva da vidimo na koji način oni gledaju na razvrgavanje sporazuma. Ovako na prvu, Ministarstvo ima ostavljen prostor da sporazum može razvrgnuti – pojasnio je Jakšić.

Objasnio je kako je žalosno što se za javno-privatno partnerstvo u području školstva nema novaca, a s druge strane ima se za subvencioniranje megalomanskih projekata poput zagrebačke, varaždinske ili splitske arene.

– Ovo nismo planirali i tako smo posložili gradske financije. Ovo je novi teret Gradu težak otprilike 4 milijuna kuna. Ako do toga dođe, morat ćemo vidjeti gdje ćemo rezati. Prirez ostaje zadnja opcija, ali bliži smo njegovom uvođenju nego što smo bili prije 10 dana – dodao je Jakšić.

Za prijašnju godinu ta stavka u državnom proračunu, za Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju iznosila je 20,5 milijuna kuna, dok u današnjem pod tom stavkom nema ničega.

Plan je, kaže Jakšić, razgovarati s Damirom Felakom (HDZ), saborskim zastupnikom, ali prema javnim istupima iščitiva se da je proračun zadan.

– Model javno-privatnog partnerstva preispitivat će se tijekom godine. Nije konačno da država u potpunosti odustaje od gradnje škola po ovom modelu, ali procjene su da u ovom proračunu nema prostora za ovaj način financiranja – istaknuo je Felak.

Dodao je kako će vrlo rado pomoći, ali nije problem samo Koprivničko-križevačka županija ili Varaždinska već je situacija takva u cijeloj Hrvatskoj.

– Trudit ću se kao zastupnik da pokušamo pronaći zadovoljavajuće rješenje, ali moramo sagledati realne mogućnosti – kazao je Felak.

U proračunu je ostalo samo financiranje Sveučilišta Sjever.

– Reformi koje su najavljivane od starne Domoljubne koalicije i MOST-a nema, a Vlada još uvijek nije kompletirana. Reforme su se svele na to da se skidaju projekti u područjima gdje Domoljubna koalicija i MOST nisu na vlasti. To je vidljivo i kroz ovaj proračun – istaknuo je Zoran Gošek, predsjednik koprivničkog SDP-a.

S novim proračunom ne slaže se ni Darko Tetec, koprivnički laburist, koji smatra kako on nije socijalan niti reformski te da se nova vlast bavi isključivo kadroviranjem.

Ni Goran Pakasin iz HNS-a kaže da proračun nije dobar jer se projekti u području obrazovanja ne smiju samo tako prekidati već “mora postojati kontinuitet radi razvoja gospodarstva” jer upravo škole generiraju kvalitetan kadar za gospodarstvo.