Konferencija socijaldemokrata

SDP ‘otvorio sezonu’ političkih prepucavanja, Kešer i Ostojić udarili po županu i HDZ-u i pitaju se “gdje mi to živimo”

Dok je Kešer nabrojio sve probleme aktualnog župana Darka Korena, Rajko Ostojić je govorio o HDZ-u kao stranci koja vodi državu i to kroz pet slučajeva.

14:45h
0
Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija

Danas je održana konferencija za medije koju je sazvao SDP Koprivničko-križevačke županije, a na njoj su govorili Mladen Kešer, predsjednik spomenute stranke te Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a Hrvatske.

“Kome, koliko i za koliko” jedna je od dvije teme koje su bile danas na rasporedu, dok je druga tema vezana uz nadolazeće parlamentarne izbore.

Mladen Kešer bio je oštar i strog kada je pričao o županu Darku Korenu, o nepotizmu i korupciji u Koprivničko-križevačkoj županiji te je jasno zatražio župana Korena i njegove zamjenike Ljubića i Sobotu da već danas podnesu neopozivu ostavku.

Mladen Kešer // Foto: SDP

– Ona (misleći na županiju, op. a.) je vrelo neiscrpnih prljavih radnji koje se rade u instituciji Županije – rekao je Kešer te se osvrnuo na Širola slučaj, o kojem smo već pisali, a podsjetimo, radi se o šefici križevačkog Ureda državne uprave koja je uzela otpremninu od 200.000 kuna pa se vratila na posao.

– Možda je ovo zakonski odrađeno, ali je moralno jedna velika nula – nastavlja Kešer.

Predsjednik županijskog SDP-a podsjetio je i na slučaj Jozinović, te prozvao Korena da je kao predsjednik Skupštine županijskog poduzeća, svome kumu Mladenu Jozinoviću osigurao naknadu od milijun kuna za iznimna postignuća u poslu. Prozvao ga je i za zaposlenje nekih učitelja na području županije koji su lažirali svoje diplome.

– Zbog svega ovoga tražimo Darka Korena da podnese neopozivu ostavku zajedno sa svojim zamjenicima, upravo zbog nepotizma i korupcije – rekao je.

Kešer se osvrnuo i na nadolazeće izbore te rekao da Hrg, Lacković, Felak i Mađer ne smiju više biti zastupnici jer za Podravinu i Prigorje nisu učinili gotovo ništa, a potom je iznio prijedlog programa i projekata županijskog SDP-a.

Radi se o osam točaka koje se nalaze u sklopu spomenutog prijedloga programa.

  • Brza cesta Križevci – Koprivnica – Mađarska
  • Brza cesta Varaždin – Koprivnica – Đurđevac – Virovitica – Osijek koja je alternativa autocesti Zagreb – Lipovac
  • Cesta Kalnik – Ljubeščica koja spaja našu i Varaždinsku županiju
  • Drugi kolosijek željezničke pruge Zagreb – Križevci – Koprivnica – Mađarska
  • Podravka – vraćanje na popis tvrtki od strateškog interesa
  • Cjelokupna obnova Opće bolnice dr. Tomislav Bardek i usmjeravanje bolnice u centar izvrsnosti
  • Domovi za starije i nemoćne – svaka JLS mora ići u izgradnju doma uz sufinanciranje države i EU fondova
  • Izgradnja sportskih dvorana – svaka JLS mora ići u izgradnju istih uz sufinanciranje države i EU fondova

– Ovo sve se može napraviti u četiri godine i SDP će se za to zajedno sa svim svojim zastupnicima zalagati – zaključio je Mladen Kešer.

Dok je Kešer nabrojio sve probleme aktualnog župana Darka Korena, Rajko Ostojić je govorio o HDZ-u kao stranci koja vodi državu i to kroz pet slučajeva.

Foto: Ivan Balija
Rajko Ostojić // Foto: Ivan Balija

– Dom za starije i bolnica, jedina ste županija u Hrvatskoj u kojoj je korona ušla u Dom i bolnicu. Pametnom dosta. Dobro je što je ravnateljica dala ostavku, iako je trebala to napraviti puno prije, kada je uzela stan od štićenice Doma – započeo je Ostojić te naglasio da mu nije jasno ni kako je virus ušao u koprivničku bolnicu.

Osvrnuo se i na otpremninu Jasminke Širole te rekao da se više niti ne pita je li to etično, odnosno moralno.

– Pitam se gdje mi to živimo, pitam se je li to uopće moguće. Gdje mi to živimo – rekao je Ostojić te podsjetio na slučaj Felak, odnosno činjenicu da je saborski zastupnik Felak Robertu Markulinu prodao vlastiti prostor za 700 tisuća kuna, umjesto da je lobirao, kako Ostojić navodi, za brzu cestu.

Osvrnuo se Rajko Ostojić i na rad Općinskog suda u Koprivnici i na, kako kaže, sramotnu kaznu od tri kune i 20 lipa, a koju je dobio muškarac koji se “derao i vrijeđao poznanicu te joj udarao po ulaznim vratima”.

– Zgrožen sam, vidite li gdje živimo? Odgovor na to je dao bivši potpredsjednik Plenkovićeve Vlade Davor Ivo Stier. Citiram ‘Klijentelizam i korupcija caruju HDZ-om’ – rekao je Rajko Ostojić.

– Imate grad bez prireza, koji najviše ulaže u studente i u izuzetnu kvalitetu života, umjesto da budete županija broj jedan, vi ste postali županija afere u svega nekoliko mjeseci. Dom za starije, bolnica, Širola, Felak i odluka Općinskog suda, oni su za to zaslužni. Smijenili ste s trona Požeško-slavonsku županiju – zaključio je Rajko Ostojić.

Na samom kraju, naglasio je kako će u narednih 15 dana biti poznata lista zastupnika i zastupnica SDP-a za parlamentarne izbore.

– Oni će, uvjeren sam, napraviti brzu cestu i dovest će svoje ministre u ovu županiju – rekao je Ostojić.

čitam...