10.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SPAJANJE S BJELOVAROM

SDP-ovci zbog vode opleli po đurđevačkoj vlasti, Lacković: Ne može nam nitko preko noći narediti spajanje ni zatvoriti pipu, voda je kod nas
S

Đurđevac i Podravina imaju veliko prirodno vodno bogatstvo koje nije samo prepoznatljivo u Hrvatskoj, već i u Europi, jer se radi o šestom po veličini vodonosniku u Europi kojem više nećemo biti mi gospodari već druga županija, kazao je Fucak

Ne propustite

Pripajanje đurđevačkih Komunalija d.o.o. s Vodnim uslugama d.o.o. iz Bjelovara bila je tema jučerašnje konferencije za medije koju je održao SDP Koprivničko-križevačke županije u Đurđevcu.

Konferenciji su prisustvovali Tomislav Golubić, predsjednik ŽO SDP-a Koprivničko- križevačke županije, Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski i Marko Fucak, predsjednik GO SDP-a Đurđevac.

SDP-ovci su se okupili kako bi građanima đurđevačke Podravine svratili pažnju na temu koja prema njihovom mišljenju nije dovoljno javno i jasno iskomunicirana od đurđevačke gradske vlasti i uprave Komunalija.

Foto: SDP

– Poklanjamo li Komunalije Vodnim uslugama Bjelovar, hoće li osnivači Komunalija imati ikakva upravljačka prava nakon što ih preuzmu Vodne usluge Bjelovar? Hoće li radnička prava i radna mjesta zaposlenika Komunalija biti zaštićena? – kazao je Tomislav Golubić nakon kojeg se obratio Đurđevčan Marko Fucak, predsjednik gradskog odbora SDP-a te gradski vijećnik. Vodocrpilište je izgrađeno 2016. godine za 14 milijuna kuna, a jedan od financijera tog projekta bila je i Koprivničko-križevačka županija, podsjetio je Fucak.

– Đurđevac i Podravina imaju veliko prirodno vodno bogatstvo koje nije samo
prepoznatljivo u Hrvatskoj, već i u Europi, jer se radi o šestom po veličini vodonosniku u Europi kojem više nećemo biti mi gospodari već druga županija – kazao je Fucak. Također je istaknuo kako se lošim političkim odlukama kroje sudbine malih ljudi, a oni koji se trebaju boriti za njihove sudbine trenutno šute o ovoj važnoj temi.

– Od izvršne vlasti Grada Đurđevca, ja osobno, a i stanovnici Đurđevca, očekivali
smo veći angažman na ovu temu. Očekivali smo da će se pisati žalbe Ustavnom sudu, da će se raditi priopćenja i informirati javnost na koji način gradska vlast misli zaštititi
našu vodu da ne ode pod ingerenciju druge županije, no sve je izostalo – nadodao je
Fucak.

Iz SDP-a su istaknuli kako je Gradska vlast Grada Đurđevca morala bolje reagirati, jer je za to bilo skoro dvije godine vremena, ovako se ostalo bez jednog od najvećih prirodnih bogatstva koje ima Đurđevac i okolne općine. Istaknuli su kako se i Križevačke vode pripajaju Koprivničkim vodama, ali za razliku od Đurđevca njihove vode ostaju u našoj županiji.

Odgovor je đurđevačka gradska vlast dala nekoliko sati kasnije, na sjednici gradskog Vijeća gdje ih je Marko Fucak opet zaskočio s istim pitanjima.

Gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako je ta tema već nekoliko puta bila na Vijeću.

– Uredba je prvi put donesena 2014. godine, naš stav je da prihvaćamo parametre iz uredbe, ali ne i rok koji se gleda. Mi smo za to da se gledaju parametri koji se moraju zadovoljiti da bi netko bio samostalan u trenutku implementacije. Pročelnik Grada Koprivnice je danas bio tu, ne znam koji je njegov interes, možda da sad spoji naše  Komunalije u Koprivnicu – kazao je Janči.

Fucak je na to dodao kako je Golubić transparentno iznosio činjenice, za razliku od Hrebaka, bjelovarskog gradonačelnika, koji je nekoliko puta stigao u Đurđevac, a nikakve informacije nisu o tome izašle u javnosti.

– Ne znam kakve su tu bile zamisli, dal’ je bilo dogovora ispod stola – pitao je Fucak na što mu je predsjednik Vijeća Željko Lacković dobacio da treba znati što znači ispod stola i što je dogovor.

– Vi mislite da postoji nešto vezano na vodu. Uredba Vlade nije ničiji dogovor, takva je donesena, Ustavni sud odlučivao je o ustavnosti kriterija. Pitanje ima duboku pravnu i pravno trgovačku i financijsku pozadinu koje se nije u zadnjih 10 godina riješilo i ne očekujemo da će ta uredba odjedanput početi proizvoditi efekte. Svu imovinu koju su radile pojedine općine moraju prvo unijeti u kapital Komunalija. Nakon što oni to sve unesu u svojim odlukama vijeća i skupština prihvati, tek onda idu odluke gradskog Vijeća da bi se to spajanje i implementacija mogli uopće donijeti. Ne može nitko preko noći narediti nekom spajanje, a i između ostalog je jasno propisano kakve su ingerencije u upravljanju i kod donošenje odluka, koliko udio glasova ima svaka pojedina općina, grad – pojasnio je Lacković.

Gradsko vijeće Đurđevac
Foto: Ivan Balija

Dodao je da je tema aktualna u kontekstu odluke Ustavnog suda, ali davanje svojih sudova bi bilo preuranjeno.

– Bitno je da se osigura dostupna opskrba vodom i kanalizacijskog priključka i to se kroz projekt Aglomeracije jako dobro radi, a tko će biti kome šef i tko će se kome spojiti čekamo od 2014. godine. Pitanja su na mjestu, ali mi nismo u mogućnosti ništa rješavati. Ako ste htjeli reći da bismo trebali biti samostalni, da, vrlo rado bismo bili samostalni, i za to bismo platili cijenu, bilo koju, ali ako je donesena uredba, onda vam jedino preostaje iskoristiti vrijeme i zaštiti svoje projekte – kazao je Lacković te dometnuo kako će u slučaju da uredba opstane, opet morati štititi interese korisnika.

– Nekad je bolje ne ratovati preko medija. Na kraju krajeva voda je kod nas, ne može nam nitko zatvoriti pipu, tema je interesantna, ali s pozicije odgovornih nije za veliku debatu još uvijek – zaključio je Lacković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

moda s ulica

Neodoljivim osmijehom i koketnom punđicom pokorila gradski korzo

Među brojnima koji su ovog vikenda šetali gradskim korzom bila je i ova prekrasna djevojka koja je svoju jednostavnu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti