Posljedice pandemije

SDP poslao mjere za spas gospodarstva i radnih mjesta, Kešer: Ne smijemo dopustiti krah hrvatske ekonomije

Poziva i na odgovorno ponašanje svih građana, kako bi što prije prošla opasnost od širenja virusa.

08:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

SDP je predstavio paket mjera za koje smatra da će pomoći hrvatskom gospodarstvu pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa.

Čelnik županijskog SDP-a, Mladen Kešer, naveo je kako je SDP upozorio na krizu još prije mjesec dana te da je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, predstavio mjere još prije dva tjedna.

– Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada RH nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi. A vremena nema – upozorava Kešer.

Foto: Matija Gudlin
Davor Bernardić // Foto: Matija Gudlin

Cilj paketa mjera je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo, navodi Kešer. Stoga je SDP danas u saborsku proceduru poslao paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

MJERE ZA SPAS RADNIH MJESTA

• Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
• Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
• Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike itd.
• Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili od djeci za vrijeme trajanja krize
• Odgoda plaćanja kredita za građane u vrijeme pandemije

MJERE ZA SPAS GOSPODARSTVA
• Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit u vrijeme pandemije
• Oslobađanje od plaćanja doprinosa u cijelosti
• Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
• Moratorij na kredite u vremenu trajanja pandemije koronavirusa
• Suspenzija zatezne kamate za 2020. godinu

– Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću – navodi Kešer.

Mladen Kešer // Foto: Marko Dedić

Također, smatraju da je nedopustiva najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava.

– Kriza uzrokovana koronavirusom ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda – kažu.

– Gore navede mjere su prijeko potrebne za zaustavljanje potonuća hrvatskog gospodarstva. Tijekom idućeg tjedna dat ću jasne upute Vladi RH za funkcioniranje malog i srednjeg gospodarstva u kriznoj situaciji uz cjelokupni oporavak zemlje.
Kao gospodarstvenik i sam se suoćavam sa problemima utjecaja svjetske pandemije izazvane koronavirusa, stoga ne smijemo dopustiti krah hrvatske ekonomije. I sam sam se odrekao 100 posto nakanade kao dužnosnik, vjerujem da će me slijediti i
ostali dužnosnici u Republici Hrvatskoj – nada se Kešer.

Poziva i na odgovorno ponašanje svih građana, kako bi što prije prošla opasnost od širenja virusa.

– Želim još jednom zahvaliti svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše. Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa nacionalnog, županijskog i općinskih stožera civilne zaštite kako bi spriječili širenje ove epidemije – poziva čelnik županijskog SDP-a.

čitam...