SDP: Županija učenicima mora pomoći kupnjom udžbenika

09:23h
0
Marijana Lokotar, Milivoj Androlić i Mirna Zagrajski Brkić na konferenciji za novinare županijskog SDP-a // Foto: Koprivnica.net

Koprivničko-križevačka organizacija SDP-a održala je u srijedu konferenciju za novinare na kojoj je njen predsjednik Milivoj Androlić upozorio kako Županija nema strategiju razvoja socijalne politike.

– Potrebna je koordinacija Županije na području socijalnih usluga. Tražimo da županijske službe pripreme kvalitetna izvješća o tome što je napravljeno od 2011. do 2014. godine na području razvoja socijalne politike kako bi se potom prišlo pripremi nove strategije koja trenutno ne postoji – kazao je Androlić.

Dodao je i kako Koprivničko-križevačka županija jedina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nema regulirano pitanje školskih udžbenika.

– Primjerice, Krapinsko-zagorska županija ima oko 10 milijuna kuna manji proračun, a već dvije godine ima uvedenu socijalnu mjeru subvencioniranja kupovine udžbenika te godišnje ulaže oko 250.000 kuna. Tražimo da se iznjedri model primjeren za našu Županiju, nemamo pravo šutjeti oko tog važnog pitanja, no naši dosadašnji prijedlozi na Županijskoj skupštini nisu bili prihvaćeni, pa tražimo nove puteve političkog djelovanja – rekao je Androlić, uz dodatak kako Županija nedovoljno ulaže u školstvo.

Marijana Lokotar, predsjednica Savjeta za socijalnu politiku županijskog SDP-a, dodala je kako sve stanovnike županije treba staviti u ravnopravan položaj.

– Ako gradovi mogu subvencionirati udžbenike, onda može i Županija, kako bi prije svega pomogla ruralnom stanovništvu. Ti udžbenici se vraćaju u škole i dijele se drugim učenicima, i to je izravna pomoć roditeljima – objasnila je ona.

Na pressici se govorilo i o drugim temama. Tako Androlić neaktivnost saborskih zastupnika glede sudjelovanja u raspravama smatra nedopustivim. Zanimljivo je da je među najneaktivnijima i SDP-ov zastupnik iz Koprivnice Darko Ledinski, a šef županijskog SDP-a nije želio jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanje vidi li se u Saboru.