Savjeti liječnika

Kako se boriti protiv raka

Može se sa velikom sigurnošću ustvrditi da je praktički svaki rak izlječiv, ako se otkrije na vrijeme. Stoga, je neprocjenjiva uloga i značaj preventivnih programa ranog otkrivanja raka.

15:30h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

“Onaj koji izliječi bolest je vješt liječnik, ali onaj koji je spriječi je najbolji”

Osnovna područja djelovanja Hrvatske Lige protiv raka, koja je već šest punih desetljeća na braniku obrane od malignih bolesti su: edukacija pučanstva i liječnika, izdavačka djelatnost, osnivanje i potpora radu klubova bolesnika liječenih od malignih bolesti i pomoć u nabavi opreme za zdravstvene ustanove. Liga protiv raka okuplja ljude dobre volje zdravstvene struke ali i one koji to nisu, prije svega humaniste, spremne da svoje vrijeme, znanje i iskustvo daruju oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

Broj oboljelih od raka prema statističkim podacima u stalnom je u porastu, ali je na sreću i broj izliječenih veći, tako da rak kao što smo već istakli u prethodnom napisu, sve više postaje kronična bolest. Zbog osjetno produženog životnog vijeka moderni je čovjek duže i izrazitije izložen utjecaju kancerogenih čimbenika koji su nažalost gotovo sveprisutni: zrak, voda, hrana, itd. Što je vrijeme izloženosti kancerogenom učinku veće, to je mogućnost nastanka raka veća. Nesporan je i utjecaj genetskog faktora, ionskog zračenja ivirusa.

U borbi protiv raka, prevencija je prva i daleko najvažnija. Upravo se ovdje potvrđuje ono staro preventivno načelo, da je “gram prevencije vrijednije od tone terapije”. Svatko treba nastojati učiniti odmak od svih rizičnih čimbenika za nastanak raka, kao i svih poznatih potencijalnih kancerogena. Isto tako, izuzetno je važno energetski osnažiti vlastiti organizam, što se prije svega može vrlo lako postići zdravom prehranom i redovitom svakodnevnom tjelesnom aktivnosti.

U našoj županiji 2017. godine 424 osobe umrle su od posljedica raka različitih lokalizacija: pluća, debelog crijeva, gušterače, dojke, prostate, bubrega, itd. U Hrvatskoj svake godine oko 400 žena oboli od raka vrata maternice, a nažalost više od stotinu ih umre. Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) djevojčica i dječaka u 8. razredu osnovne škole, koje je ušlo u redoviti kalendar cijepljenja i odlazak žena na redovite ginekološke preglede s PAPA testom, isključilo bi mogućnost obolijevanja od ove vrste raka. Nažalost procijepljenost je i dalje vrlo niska.

Broj oboljelih od raka pluća, značajno bi se mogao smanjiti, kad bi pušenje definitivno postalo društveno neprihvaćeno ponašanje, a samim time bi i broj pušača bio drastično smanjen.

Jedna od lokalizacija raka koji je u porastu, je i rak debelog crijeva. Zdravi način prehrane osjetno bi smanjio broj oboljelih od raka ove lokalizacije, kao i veći odziv na Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka mdebelog crijeva. Osim ovog, još su dva nacionalna preventivna programa i to za rano otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice. Može se sa velikom sigurnošću ustvrditi da je praktički svaki rak izlječiv, ako se otkrije na vrijeme. Stoga, je neprocjenjiva uloga i značaj preventivnih programa ranog otkrivanja raka.

Međunarodna agencija za istraživanje raka, kao specijalizirana institucija Svjetske zdravstvene organizacije, koordinira projekt Europski kodeks protiv raka u 12 točaka. Projekt sufinancira i Europska unija, a usmjeren je na aktivnosti koje pojedinac sam može poduzeti u cilju sprječavanja raka.

Između ostalog ovaj Kodeks preporuča nepušenje, redovitu tjelesnu aktivnost u svakodnevnom životu, zdravu prehranu, izbjegavanje pretjeranom izlaganju suncu, umjerenost u pijenju alkoholnih pića, neizlaganje zračenju, itd.

I na kraju podsjećamo još jednom, da je rak izlječiv ako se pravodobno otkrije. Od brojnih preporuka, kada se treba obvezno javiti liječniku pri sumnji na malignu bolest, izabrali smo šest znakova koje preporuča Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije:

1. Rane koje dugo ne zacjeljuju
2. Zadebljanje ili čvor u dojkama
3. Rast i promjena boje madeža te pojava izraslina koži
4. Nepravilna krvarenja
5. Stalne probavne smetnje
6. Teškoće kod mokrenja i pražnjenja

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

čitam...