Second hand // Najviše se kupuje odjeća za puniji stas, a najčešći kupci su umirovljenici

07:02h
0
Jedan od koprivničkih second hand shopova // Foto: Arhiva

Iako su u većim gradovima, primjerice u Zagrebu, konstanta i postoje na gotovom svakom uglu, second hand shopovi u Koprivnici su relativna novost, a trenutno postoje tri dućana u kojima možete kupiti rabljenu robu, koja je većinom markirana, a neka jednostavno djeluje iznošeno, bez obzira na natpis s etikete.

Osim prepoznavanja kvalitetne robe, ako ne postoji jaz prema već nošenoj odjeći, potrebno je znati način formiranja cijene kako bi se prošlo što jeftinije.

– Prvi su tjedan sve cijene 30 kuna, drugi tjedan padaju i iznose 25 i 20 kuna, a sljedeći ponedjeljak spuštaju se na 15, 10, 7 i 5 kuna. – objasnila je prodavačica Snježana iz jednog od koprivničkih second hand shopova, dok se u drugom početna cijena formira prema uščuvanosti, brandu i cijenama na tržištu polovnih stvari. Dodaju kako im je žao što ih se zna uspoređivati sa sajmištem pa ljudi očekuju cijene po 2-3 kune.

Prema procjeni prodavačica, Koprivničanci najviše kupuju traperice i ostalu odjeću za puniji stas.

– Malo trgovina ima odjeću za puniji stas, a ako i imaju onda je to neka “klasična” odjeća, dok mi imamo modernije stvari, a i velike brojeve, do 52 – rekla je prodavačica u jednom od dućana.

Uz to, često se kupuju i neobični odjevni predmeti koje je gotovo nemoguće naći u ostalim trgovinama.

Najčešći posjetitelji su umirovljenici, odnosno umirovljenice budući da je ovo tip dućana u kojem mogu dosta toga kupiti za manje novaca.

U dva koprivnička second hand shopa roba dolazi iz europskih zemalja. U ponudi je odjeća različitih brandova: Tom Tailor, Gerry Weber, Lacoste, Adidas, Mustang, Tommy Hilfiger, a moguće je kupiti i robu hrvatskih proizvođača.