loše vijesti

Sedam osoba s koprivničkog područja oboljelo od tuberkuloze, D. Vadla: Pazite na simptome

U koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo kažu kako je uglavnom riječ o nepovezanim slučajevima, a nitko ovog časa ne može sa sigurnošću reći hoće li biti još oboljelih od te teške bolesti.

22:39h
0
Čekaonica u bolnici
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Sedam osoba iz Koprivničko-križevačke županije oboljelo je od tuberkuloze i trenutačno se liječi na odjelu za pulmologiju i rezistentnu tuberkulozu specijalne bolnice za plućne bolesti u Klenovniku, piše večernji.hr.

Infektolozi se ne sjećaju da je u tako kratkom vremenu bilo toliko oboljelih jer se u zadnje vrijeme na koprivničkome području bilježi otprilike osam tuberkuloznih zaraza tijekom cijele godine. Otkud u lipnju toliko oboljelih – nitko ne može precizno objasniti.

– Trenutačno je kod nas hospitalizirano i aktivno se liječi sedmero pacijenata s područja županije, mogu reći da je ovog časa taj kraj najzastupljeniji na odjelu. U pet slučajeva riječ je o plućnoj tuberkulozi s klasičnim simptomima dugotrajnog kašlja, gubitka na težini, noćnog znojenja, jedan slučaj još se obrađuje, dok je jedan slučaj tuberkuloza limfnih čvorova – otkriva dr. Martina Hajduk, voditeljica Odjela za pulmologiju i rezistentnu tuberkulozu u Klenovniku.

U toj su bolnici u kojoj se liječe najteži plućni bolesnici trenutačno smještena 23 pacijenta koji imaju dokazanu tuberkulozu. Taj broj zna porasti i više od 50 tijekom zimskih mjeseci. Lani su zabilježena tri smrtna slučaja u Klenovniku, a toliko ih je i ove godine umrlo od posljedica tuberkuloze.

– No, točan podatak nije moguće dati s obzirom na to da pacijenti katkada dođu u iznimno teškom općem stanju i, nažalost, preminu prije nego što se obrada za tuberkulozu uopće uspije napraviti. Većinom su to stariji bolesnici s pridruženim dugotrajnim kroničnim bolestima, iscrpljeni – naglašava dr. Martina Hajduk.

U koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo kažu kako je uglavnom riječ o nepovezanim slučajevima, a nitko ovog časa ne može sa sigurnošću reći hoće li biti još oboljelih od te teške bolesti.

Svi smo mi cijepljeni protiv tuberkuloze, ali bolest se svejedno može razviti kad je imunitet oslabljen. Obrađujemo sve osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima i situaciju držimo pod kontrolom. Nema razloga za zabrinutost, ali svakako valja biti na oprezu i paziti na simptome – napominje dr. Dražena Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici.