POTPISIVANJE UGOVORA

Sedam županijskih škola očekuje rekonstrukcija, a zatim i prelazak na jednosmjensku nastavu

Rekonstrukcijom, a za neke i energetskom obnovom, obuhvaćena je bruto površina od 3670 metara kvadratnih, odnosno 3295 neto.

12:24h
0
Foto: kckzz.hr

Ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sedam osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija potpisani su danas u županijskim prostorijama. Konkretnije, riječ je o projektima čija je vrijednost oko 700 tisuća kuna, a odnose se na rekonstrukciju Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci, Gimnazije Ivana Kranjčeva Đurđevac, Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, rekonstrukciju i energetsku obnovu Osnovne škole Ferdinandovac, Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja i Područne škole Podravske Sesvete, kao i rekonstrukciju školske dvorane i energetsku obnovu Osnovne škole Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno.

Župan Darko Koren kazao je kako je ovo početak novog investicijskog ciklusa za koji smatra “da će biti zaokružena cjelina kada govorimo o kapitalnim ulaganjima u obrazovni sustav.”

– Školsku infrastrukturu želimo upotpuniti prioritetima koje smo, kao osnivači, detektirali. Pruža se mogućnost da projektom financiramo projektnu dokumentaciju za sedam projekata. Objeručke smo to prihvatili uz angažman PORA Razvojne agencije, u okviru projekta Uz Poru po potporu – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Nakon javne nabave, dobili su izvođače radova, a to su Zajednica ponuditelja Building d.o.o. i Tesla d.o.o. Ivanec te arhitekt Jurica Hajdarović.

M. Birčić: Sada je vrijeme za pripremanje projekata i izradu dokumentacije kako bi bili spremni za kandidiranje na natječaje za povlačenje europskih sredstava.

Rekonstrukcijom, a za neke i energetskom obnovom, obuhvaćena je bruto površina od 3670 metara kvadratnih, odnosno 3295 neto. Realizacijom ovih investicija, potvrdili su, omogućit će se jednosmjenska nastava u navedenim školama te se ujedno povećati energetska učinkovitost.

Foto: Ivan Balija
Melita Birčić // Foto: Ivan Balija

– Današnje potpisivanje jest rezultat postupka javne nabave provedenog proteklih nekoliko mjeseci. Iziskivao je puno pripreme i koordinacije. Izabrali smo izvršitelje pa nam predstoji projektiranje, od idejnog rješenja do građevinske dozvole, s ciljem pripreme škola za prijavu na otvorene europske natječaje – kazala je ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Sada je vrijeme, kazala je, za pripremanje projekata i izradu dokumentacije kako bi bili spremni za kandidiranje na natječaje za povlačenje europskih sredstava.

– U sklopu projekta Uz Poru po potporu, vrijednog 20 milijuna kuna, stojimo na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave i javnopravnim tijelima, pružamo pomoć u pripremi i provedbi EU projekata te radimo planske razvojne dokumente potrebne kako bi se isti kandidirali na natječaje. Brinemo o kvalitetnom informiranju o svemu što je kvalitetno, od razine ministarstava do EU natječaja i educiramo o novim izazovima EU projekata – dodala je M. Birčić.

Foto: Ivan Balija
Jerko Bošković, Jurica Hajdarović, Melita Birčić i Darko Koren // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Jerko Bošković // Foto: Ivan Balija
Hajdarović: Projektant i naručitelj zanemareni su u svojem odnosu, naglasak je na bespotrebnom birokratiziranju

U ime Zajednice ponuditelja obratio se direktor Jerko Bošković, kazavši kako njihove dvije firme imaju više od 20 inženjera i tehničara.

– Dat ćemo sve od sebe kako bismo projekte odradili vrhunski. Javna nabava bila je jednostavna i transparenta, to je jedan svijetli primjer. Veseli nas što ćemo projektirati dogradnje za dvije škole. Najvrjedniji su vrtići i škole, treba ih projektirati s veseljem – kazao je Bošković.

Foto: Ivan Balija
Jurica Hajdarović // Foto: Ivan Balija

Arhitekt Hajdarović potvrdio je kako je proces javne nabave dobro proveden.

– Preda mnom je veliki projekt obnove pet škola. U projektiranju sudjelujete kao projektant i naručitelj u partnerskom odnosu. Važno je spomenuti da trenutna zakonska regulativa podcjenjuje taj odnos, zanemareni su projektant i naručitelj u svojem odnosu te se veći naglasak daje na bespotrebno birokratiziranje. Bez ikakve biti komplicira se proces – izjavio je Hajdarović.