INES IVANČIĆ

Šefica Seizmološke službe: Pokrenuo se veliki rasjed, naknadni potresi mogu trajati godinu do dvije

Prema njezinim riječima, potres je bio razoran, u usporedbi s jučerašnjim 30 puta jači.

15:23h
0
Potres u Petrinji // Foto: čitatelj RTL-a

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić za N1 govorila je o snažnome potresu čiji je epicentar bio kod Petrinje, a koji se osjetio u cijeloj Hrvatskoj. Prema njezinim riječima, potres je bio razoran, u usporedbi s jučerašnjim 30 puta jači.


– To je zaista ono što takav potres nažalost čini, ogromne štete. U epicentralnom području 6,2 s već brojnim naknadnom. S puno naknadnih potresa, više od 20 s magnitudom većom od 2,5. Očekuje se puno naknadnih potresa, ti naknadni potresi mogu trajati još godinu do dvije – kazala je I. Ivančić.

Naglasila je kako potres u Zagrebu, koji se dogodio u ožujku, nije povezan s današnjim.

– Radi se o dva epicentralna područja s dva rasjedna sustava, ono što sam i prije naglasila, stvar je u tome što se tektonska ploča pomiče i tu su napetosti nastale. Dolazi do sakupljanja energija dok afrička ploča potiskuje euroazijske – objasnila je.

Iako napominje kako u ovome trenutku nije bitno na kojoj je dubini epicentar potresa, prosječno je riječ o 12 kilometara, dok je najjači bio na manje od deset kilometara.

– Kada se dogodi potres, iz potresa se šire seizmološki valovi. Ovo je jak potres i jedan veliki rasjed se pokrenuo – zaključila je I. Ivančić.

čitam...