najmanje ugroženi

Seizmolog: Dvije hrvatske regije ne mogu doživjeti jače potrese

Područja najmanje seizmičke ugroženosti su područje istarskog poluotoka i kvarnerskih otoka te uz istočni dijelovi uz granicu

09:43h
0
Foto: epodravina

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je kako će se na području Petrinje i okolice niz potresa sigurno još neko vrijeme događati te da je zbog jakog potresa od 6,3 stupnja to uobičajeno i normalno.

– Ovako jaki potresi se na našim prostorima događaju na sreću vrlo rijetko. U seizmologiji se ne govori statistički precizno makar često čujemo stotinjak godina kao neki povratni period. Dakle neko vrijeme unutar kojeg se nadamo da tako jaki potresi od prethodnog se ne događaju. Ali ponavljam to nije pravilo, to je gruba aproksimacija – kazao je Kuk za RTL.

Potresi ne poznaju kalendarske godine, niti su pravilno raspoređeni u bilo kojem vremenskom periodu. Ono što možemo sa sigurnošću reći – ova serija potresa koja se sad odvija na području Pokuplja će sigurno trajati još neko vrijeme. Ne možemo znati točno koliko, ali sigurno mjesecima. U tom vremenskom periodu ti potresi bi trebali postajati rjeđi i sve slabijih magnituda to jest jakosti – kaže.

Kada gledamo kartu Hrvatske, koje je na neki način najsigurnije područje za ljude, za život? Gdje se najmanje očekuju potresi?

– Najmanje se seizmičke ugroženosti da tako kažemo, odnosno područja gdje su očekivane maksimalne trešnje puno manjih akceleracija ili intenziteta bi bilo područje Istre, istarski poluotok, kvarnerski otoci, ovaj dio Slavonija, posebno Baranja, znači istočni dijelovi uz granicu. To su mjesta na kojima nisu mogući jači potresi – zaključuje seizmolog Kuk.