apel zavoda

Sekunde život znače, propustite vozila hitne službe, policije i vatrogasaca kako bi što prije stigli do unesrećenih

09:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Često smo svjedoci zastoja i velikih gužvi na autocestama, gradskim ili vangradskim prometnicama koje su uzrokovane sudarima vozila. Stići na vrijeme, ili bolje rečeno – uopće prići do razbijenih vozila ili unesrećenih osoba u sudarima, kako bi im se pružila žurna medicinska pomoć – za vozila hitne medicinske službe, policije ili vatrogasaca – gotovo je nemoguća misija!

Približavaju se godišnji odmori te turistička sezona te je vrlo vrijedno znati kako se ponašati na autocestama u slučaju intervencije Hitne medicinske službe. Hitni koridor spašava živote! Budite savjesni i odgovorni sudionici u prometu i omogućite prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska jer tako možete spasiti život.

Na prometnici s dva prometna traka hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo. Na prometnicama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila.

Na ovakav se način stvara dovoljan prostor – koridor za prolazak interventnih vozila, a zaustavljena vozila im ne smetaju.

Foto: Zavod za hitnu medicinu
Foto: Zavod za hitnu medicinu

Na autocestama je postupak identičan, samo što ima više prostora za pomicanje vozila (širina prometnih traka i širina trake za zaustavljanje vozila u nuždi).

Nije teško, zar ne? Jednostavnim (opisanim) postupkom u prometu možemo doprinijeti žurnijem dolasku interventnih vozila na mjesto gdje je njihova stručnost i pomoć iznimno potrebna – na mjesto prometne nesreće. Ne ometajući njihov prolazak položajem našega vozila „štedimo sekunde“ koje nekome život znače! – stoji u poruci Zavoda za hitnu medicinu.

Foto: Zavod za hitnu medicinu
Foto: Zavod za hitnu medicinu

čitam...