BIVŠI SABORSKI ZASTUPNIK

Šemper: Usklađivanja mirovina neće biti, a Vlada misli da su umirovljenici presretni kad kaže da mirovine nisu upitne

Mnoge zemlje u pandemijsko vrijeme svojim umirovljenicima isplaćuju kojekakve naknade, a kod nas ništa, komentira Šemper.

13:47h
0
Željko Šemper // Foto: Sanjin Bojić

Već tjedan dana se provlači neslužbena vijest da bi prvo usklađivanje mirovina u idućoj godini moglo iznositi nula posto. To se, inače, nije dogodilo posljednjih pet godina.


Na usklađivanje utječu dva parametra – indeks potrošačkih cijena i indeks bruto plaća, oba podatka objavljuje Državni zavod za statistiku.

Usklađivanja neće biti, a ako ga bude – bit će mizerno

U ovom trenutku formula usklađivanja doista pokazuje da do usklađivanja neće doći. Za Mirovina.hr o tomu priča bivši saborski zastupnik, Koprivničanac Željko Šemper (HSU):

– Iz tablice se vidi da nema značajnijeg rasta indeksa u II. polugodištu 2020. u odnosnu na I. polugodište 2020. Komparacija prosječnih indeksa potrošačkih cijena pokazuje da rasta gotovo i nema, a kod bruto plaća vidi se značajniji rast tek u listopadu, ali stopa je još uvijek u minusu (-0,12%). Prema sadašnjim podacima usklađivanja ne bi bilo, ali još treba pričekati podatke o cijenama za prosinac i o plaćama za studeni i prosinac. ako se rast plaća nastavi u zadnja dva mjeseca kao što je bio u listopadu, onda se ipak može očekivati mizerna stopa usklađivanja mirovina od 1. siječnja, kazao je Šemper.

Šemper: Vlada misli da su umirovljenici presretni kad kaže da mirovine nisu upitne

Šemper je dodao kako vidi da mnoge zemlje u pandemijsko vrijeme svojim umirovljenicima isplaćuju kojekakve naknade, a kod nas ništa:

– No naša Vlada misli kako će umirovljenici biti presretni kad premijer i njegovi ministri daju izjave “kako mirovine nisu upitne”! U šturom Izbornom programu obećava se samo povećanje mirovina od 10% i novi pravedniji model izračuna obiteljskih mirovina. Pod tim “povećanjem” krije se samo obično zakonom određeno usklađivanje, a novi model obiteljskih mirovina udovice će pričekati do zadnje godine mandata, kao što je bilo i s naknadama za starost – komentira Šemper.

Bilo kako bilo, treba zaključiti godinu, pričekati službene podatke Državnog zavoda za statistiku, a negdje u ožujku 2021. godine ćemo dobiti i službenu potvrdu o usklađivanju mirovina.

čitam...