Senzacionalni hrvatski uspjeh na Europskoj izložbi inovacija

08:47h
0

100524-inovatori-mNa nedavno završenoj europskoj izložbi inovacija i novih tehnologija, u Iasiju u Rumunjskoj, hrvatski inovatori postigli su još jedan senzacionalan uspijeh. U jakoj međunarodnoj konkurenciji gotovo 300 izložaka, 11 hrvatskih inovatora osvojilo je 18 vrijednih priznanja. Na izložbi je ukupno dodijeljeno 140 nagrada, pa već ta usporedba rječito potvrđuje značaj hrvatskih dostignuća.


– Naše izaslanstvo je dobilo Grand Prix Euroinventa za najbolji ukupni nastup. Najbolji hrvatski izložak je i na ovoj izložbi, Infrareddesign autora Vilka Žiljka, Klaudija Papa, Jane Žiljak Vujić, Ivane Žiljak i Tajane Koren, nagrađen velikon nagradom za najbolju inovaciju i zlatnim odličjem. Dobitnici ostala četiri hrvatska zlata su Marijan Biljan za Nosač vješalica za konfekciju s brojačem, Mirjana Brlečić za Serum oko očiju s biljnim matičnim stanicama švicarske zelene jabuke, Rosa Ferinčević za Pastu za zube 3u1 i Dominik Lukanović za Geodetski etui – kazao je Neven Marković, tajnik Hrvatskog saveza inovatora.

Srebrnim su odličjima nagrađeni Dijana Pečkaj-Vuković za Busy-Basket i Jovica Nikšić za Vinsko računalo. Mladi inovatori osvojili su brončane nagrade i to Antonija Bičanić za Čistač vilice motorkotača i Kristijan Blakšić za Magnetni amortizer. Ivo Popović je za Nastavak za pretakanje tekućina i Marko Kravar za Pomoćnu opremu za nautičare primio diplome Euroinventa.

Osim navedenih odličja, voditelj hrvatskog izaslanstva, Pročelnik Gredskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, mr.sc. Ladislav Prežigalo, predsjednica i tajnik Hrvatskog saveza inovatora, Ljiljana Pedišić i Neven Marković nagrađeni su posebnim odličjima i znanstvenim redom Leonarda daVinchia. Navedeni čelnici HSI dobili su i nagrade prijateljstva organizatora izložbe, Rumunjskog foruma inovatora za osobit doprinos razvitku dugogodišnje suradnje ove dvije organizacije.

U brojnim kontaktima sa čelnicima ostalih inozemnih izaslanstva, naši su predstavnici predstavili ovogodišnji 35. hrvatski salon inovacija koji se u listopadu priprema u Osijeku, pa očekujemo i brojne inozemne inovatore na našoj najvećoj nacionalnoj smotri inovatora. Voditelj hrvatskog izaslanstva mr.sc. Ladislav Prežigalo je u tijeku posjeta Poglavarstvu grada Iasia i Informativnom centru Europske komisije u Iasiu rezgovarao o tamošnjim uvjetima poticanja inovatorstva i malog poduzetništva s naglaskom na iznimno uspješna zagrebačka iskustva.

čitam...