Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad

Šetnica s javnom rasvjetom i dvije promatračnice oživjet će Šodericu, načelnik Sabolić: U planu je postavljanje toaleta i tuš kabina, želimo jezeru vratiti staru slavu

Radovi bi trebali početi iduće godine, a planirani završetak je 2020. godina. 

14:00h
0
Šoderica // Foto: Sanjin Bojić

Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad naziv je projekta vrijednog oko 4,8 milijuna kuna, a kojim se želi oživjeti Šodericu, vratiti na staze stare slave kada je to podravsko more bilo omiljeno i poželjno mjesto za kupanje, ali i šetnju.

Temeljni cilj projekta je formiranje poučno-tematske staze na jezeru Šoderica izgradnjom šetnice u duljini od kilometar i pol s javnom rasvjetom te dvije promatračnice, na početku i na kraju staze.

– Ovo je pravi put za poboljšanje kvalitete života u našoj županiji i svaka povučena sredstva, pogotovo ovako velika su za svaku pohvalu. Ovaj projekt je važan jer je na neki način nastavak inicijative da se revitalizira Šoderica, da joj se vrati stari sjaj, kada je bilo dnevno oko 20.000 posjetitelja i kada se tražilo mjesto više. Onda je živjela punim životom, tih 80-ih i 90-ih godina. Zadnjih nekoliko godina se pokušava različitim akcijama napraviti pomake i vide se, ljudi stječu naviku vraćanja ipak. Ova sredstva će dobro doći da se kvaliteta sadržaja poboljša – kazao je dožupan Ratimir Ljubić.

Foto: Sanjin Bojić
Ivan Sabolić // Foto: Sanjin Bojić

Od tog spomenutog iznosa, bespovratnih sredstava je oko 3,7 milijuna kuna, dok će preostali iznos morati osigurati Općina Legrad odnosno 15 posto. Ovaj projekt šetnice je samo prva faza tog velikog projekta.

– U drugoj fazi očekujemo da ćemo uspjeti nadograditi šetnicu s WC-om i tuševima na plažama i da bi se uredio onaj dio obale koji nije uređen. Nadamo se da će se otvoriti neke nove mjere i natječaji, a PORA je uvijek tu da nas upozori, pomogne nam. Ovo ne samo da će biti zanimljivo kroz ljeto već će produžiti sezonu jer ima dosta šetača koji vole doći i zimi te će im ova infrastruktura olakšati pristup. Ići će od Ribičkog doma pa do onog starog objekta na Lazinama. Bit će tu i dječjih igrališta. Ono što ćemo još morati je izmuljivanje jezera i uklanjanje resa koje su nam ove godine pokazale se kao velik problem i moramo pristupiti tome ozbiljno u narednom vremenu – kazao je načelnik Legrada Ivan Sabolić.

Željka Kolar // Foto: Dina Ivačić

Osim PORE, Koprivničko-križevačke županije, projektni partner je i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području županije. Ustanova će tako doprinijeti vrednovanju flore i faune Općine Legrad i samog jezera Šoderica.

– Mi ćemo u ovom projektu napraviti studiju koja će tu lokaciju još više znanstveno obraditi, a ono što ćemo dobiti je to da ćemo sve te prirodne vrijednosti staviti na edukativne table koje će se postaviti. U okviru projekta su planirane tri table koje će biti namijenjen slijepim i slabovidnim osobama. Bit će tu i niz radionica gdje ćemo na licu mjesta pokazati što imamo na tom području – kazala je Željka Kolar, ravnateljica ustanove.

PORA će i dalje tijekom provedbe projekta biti tehnička i stručna podrška te brinuti da administrativni dio bude stručno odrađen da bi projekt bude uspješno proveden.

Melita Birčić // Foto: Dina Ivačić

– Uvijek govorim da su ovakvi projekti rezultat timskog rada i dobre suradnje. Svima nam je cilj da opravdamo ta sredstva koja smo tražili i da bude odstupnica za nove projekte.- Jer, uvijek kada radite jedan projekt detektiraju se nove potrebe i to je preduvjet za nove projekte koji su nadogradnja za ovaj koji ćemo u iduće tri godine uspješno provesti – kazala je Melita Birčić, ravnateljica PORA-e.

Radovi bi trebali početi iduće godine, a planirani završetak je 2020. godina.

 

čitam...
Loading...