kupači, čuvajte se

SEZONA KUPANJA U proteklih 14 godina utopilo se 16 osoba na podravsko-prigorskim kupalištima, evo kako izbjeći opasnost

20:30h
0
Šoderica // Foto: Mario Kos
Arhiva // Foto: Mario Kos

Ljetne vrućine naveliko su pokucale na naša vrata! Upravo zato je mnoštvo građana osvježenje počelo tražiti u podravsko-prigorskim rijekama i jezerima.


Kupanje uz veselje, radosti i osvježenje skriva i brojne opasnosti. Utapljanje je jedna od njih.

Prema podacima Policijske uprave Koprivničko-križevačke, od 2014. do danas, na podrčju Koprivničko-križevačke županije 16 je osoba izgubilo život zbog utapljanja.

S ciljem prevencije i upozorenja građana, da bi se sačuvao ljudski život,  Gradsko društvo Crvenog križa iz Koprivnice već petu godinu zaredom provoddi projekt pod nazivom Sigurnos na vodi.

Adela Sočev // Foto: Dina Ivačić

– Jedna od aktivnosti je, u suradnji s policijskim službenicima, obilazak naših kupališta da bi kupačima podijelili naše edukativne letke kako bi ih upozorili na sve opasnosti koje prijete u vodi, ali i uz vodu. Osim toga, već tradicionalno educiramo učenike četvrtih razreda na području Koprivnice i 11 općina. Uz to, u planu je trodnevni tečaj Junior spasioc, za učenike osmih razreda. Isto tako, educirat ćemo i 20-ak odgojitelja u Dječjem vrtiću Tratinčica – kazala je Adela Sočev, ravnateljica GDCK Koprivnica.

Najopasnija područja su rijeke i jezera zbog veelikih promjena plime i oseke. isto tako, potreban je i oprez prilikom kupanja na bazenima, posebice dok se kupaju djeca, roditelji bi ih uvijek trebali držati na ‘oku’ i ne puštati ih da se kupaju sama.

– Osim utapljanja, tu su isto tko moguće i ozljede kralježnice, vrata, nogu ili pak drugih ekstremiteta prilikom skakanja u vodu. U svim slučajevima koje smo zabilježili, najčešći uzrok utapanja je precjenjivanje vlastitih sposobnosti, te kronične bolesti i nepažnja – kazala je Maja Gregurović, policijska službenica.

Savjeti Hrvatskog crvenog Križa

 

 

čitam...