konferencija za medije

SIGURNA ZONA U koprivničku bolnicu stiže 25 kamera, a zaštitari će smjeti fizički savladati lopove i nasilnike do dolaska policije

Pet bolničkih vatrogasaca završilo je obuku i steklo uvjete da postanu zaštitati. Oni imaju pravo primjeniti fizičku silu ako će biti potrebna, do dolaska policije. Oružje neće nositi, iako dozvolu za to imaju. 

13:56h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Radi povećanja razine sigurnosti odnosno zaštite pacijenata i djelatnika koprivničke Opće bolnice, uprava bolnice donijela je odluku o postavljanju novog sustava videonadzora koji uključuje čak 25 kamera.

O tome je danas na konferenciji za medije govorio dr. Mato Devčić, ravnatelj bolnice.

Inače, bolnica već ima sustav videonadzora, no on je zastario pa je novi bio potreban.

Foto: Matija Gudlin
Mato Devčić //Foto: Matija Gudlin

– Kamere neće biti postavljane u unutrašnjosti bolnice, već na vanjskom dijelu. Utvrdili smo niz nepravilnosti u vezi s razinom nesigurnosti, dolazilo je do otuđenja bolničke opreme, ali i imovine. Isto tako, bilo je slučajeva teških krađa, a radilo se o osobama izvan bolničkog sustava. One bi počinile nedjelo i napustile bolnicu. Ta razina sigurnosti će se ovime ipak povisiti, a postavljanje bi trebalo biti gotovo do kraja srpnja – kazao je ravnatelj Devčić.

Vrijednost je oko 100.000 kuna, a novac će ići iz državnih decentraliziranih sredstava.

Koprivnička bolnica // Foto: Matija Gudlin

Isto tako, pet bolničkih vatrogasaca završilo je obuku i steklo uvjete da postanu zaštitari. Oni imaju pravo primijeniti fizičku silu ako će biti potrebna, do dolaska policije. Oružje neće nositi, iako dozvolu za to imaju.

– Ono što se događa je to da pacijenti koji povremeno pokazuju tendenciju fizičke agresivnosti su uglavnom vezani za odjel psihijatrije. Unazad godinu i pol dana, kako sam preuzeo ovu dužnost, zaposlenici tog odjela su prošli adekvatnu edukaciju iz mjera samoobrane i primjene prisile. Znači, da se bolesnika savlada i fizičkom silom, ali na najmanje škodljiv način. Unatoč situacijama koje se događaju svaki tjedan, nismo imali ozljeđivanja pacijenata i to baš zbog tog kompetentnog postupanja s njima – ističe ravnatelj Devčić.

Isto tako, nadovezao se i na nabavku magnetske rezonance te rekao da je uređaj nabavljen, a treba još raspisati natječaj za uređenje prostora. Spomenut je i CT uređaj, za koji se očekuje da će doći najkasnije početkom iduće godine.

čitam...
Loading...