Škola joj nikad nije zadavala glavobolju. Učenje joj je uvijek išlo kao od ‘šale’, kroz srednjoškolsko, ali i fakultetsko obrazovanje. Jedna je od onih koja se može pohvaliti s najboljim ocjenama, za koje je, na koncu, bila i nagrađena.

Ona je lijepa i mlada Silvija Gašparić (24) iz Koprivničkih Bregi, magistrica inženjerka grafičke tehnologije. Studij je završila krajem rujna prošle godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.

– Znam odrediti prioritete. Uporna sam, temeljita i iskreno, nikad nisam imala problema s učenjem. Inače sam završila Opću gimnaziju u Koprivnici. Uvijek su mi bolje ležali predmeti poput matematike i fizike tako je i to na neki način utjecalo da odem u ovom smjeru, kada govorio o odabranom studiju. Nije mi žao što sam upisala ovu struku jer sam se odlučila za ono što me zanima. Htjela sam zanimanje tehničke struke. No kad sam rekla što ću upisati kazali su mi da se guram u mušku struku, da to nije posao za ženu. Ali ja sam se u ovome baš pronašla – kaže nam s osmijehom Silvija.

Silvija Gašparić
I dalje usavršava svoja znanja putem edukacija // Foto: Ivan Brkić

Državnu maturu je ‘rasturila’ i mogla je upisati fakultet koji je željela. I da nije pogriješila pri odabiru, dokaz je što je studij koji je završila s najvećim pohvalama. Bila je najbolja na svakoj godini te je dobitnica čak četiri dekanove nagrade za najbolji prosjek.

Prvu je godinu završila s 4,5, dok je na preostale četiri godine prosjek njezinih ocjena bila čista petica.

Kroz cijelo vrijeme studiranja, dobivala je i stipendiju Sveučilišta u Zagrebu za izvrsnost.

Silvija Gašparić
Rekli su joj da je odabrala muško zanimanje, ali ona je dokazala suprotno // Foto: Ivan Brkić

– Bila sam u kategoriji od tri posto najboljih studenata. Imala sam vremena i za slobodne aktivnosti, bez obzira na brojne fakultetske obaveze pa sam vrlo rado bila aktivni član Udruge ‘Start-up’, demonstratorica na matematici i statistici te volonterka na raznim studentskim projektima – priča nam ona.

Trenutno pohađa edukaciju za ECDL operatera. To je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti. Smatra da čovjek treba učiti dok je živ i neprestano nadograđivati svoje znanje. Uskoro će joj biti i objavljen znanstveni rad i to na engleskom jeziku.

S obzirom na prosjek, čini se da dane provodi učeći, no kaže nam da je itekako uživala u studentskom životu, družeći se s prijateljima te izlazeći. Također, usput je i radila kako bi stekla neko radno iskustvo tijekom školovanja i zaradila svoj novac.

Silvija Gašparić
Učenje joj nikad nije predstavljalo problem  // Foto: Ivan Brkić

U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom. Polazila je i školu slikanja kod Ivana Lovrekovića u Klubu Paleta koji se održavao u Koprivnici, gdje je usavršila svoje znanje.

– Volim slikati, bavim se time od trećeg razreda.  Ali, to mi je hobi i na to tako gledam. Moje slike krase zidove obiteljske kuće, a vrlo rado ih poklanjam prijateljima za razna, prigodna događanja. Najradije slikam u jednoj staroj kućici u dvorištu, gdje zapravo pronalazim mir i inspiraciju za svako umjetničko djelo – kazuje.

Silvija Gašparić
Trenutno uživa u slobodnom vremenu i veseli se radnim izazovima koji ju čekaju // Foto: Ivan Brkić

S obzirom na to da je diploma u rukama, vratila se u svoj rodni kraj. I sad uživa u svakom slobodnom trenutku koji koristiti za čitanje ili pak druženje s prijateljicama, a uskoro kreće na posao. Čeka ju stručno osposobljavanje u jednoj koprivničkoj tvrtki.

– Na ovaj način steći ću iskustvo koje će mi sigurno pomoći u pronalaženju pravog posla, a cilj mi je zapravo usmjeriti se prema marketingu. Ako ne uspijem u našoj državi, uvijek imam mogućnost otići u inozemstvo. No ne opterećujem se s obzirom na to da uvijek razmišljam pozitivno i nadam se dobrom – zaključuje Silvija.

 

 

 

 

čitam...