Simulirana sjednica // Koprivnički srednjoškolci u Saboru održali sjajne govore o neredima u sportu

21:38h
0
Koprivnički gimnazijalci sa svojom mentoricom i voditeljicom ispred Hrvatskog sabora // Gimnazija Fran Galović

Na temu sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima govorili su koprivnički gimnazijalci Filip Cvek i Lorena Pintarić, te učenica trećeg razreda upravnih referenata u Srednjoj školi Emily Lončarek. Iz sabornice i galerije pratili su ih i pozorno slušali ostali njihovi kolege iz školskih klupa.

Koprivnički gimnazijalci, maturanti sportskog 4. f razreda, danas su u Zagrebu sudjelovali na trećoj simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora za srednjoškolce. Ništa čudno što su baš oni išli u sabornicu s obzirom da je tema sjednice bila sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.


Simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora prisustvovali su i učenici koprivničke Srednje škole.

Rijetko kada je sabornica ispunjena kao na sjednici srednjoškolaca // Gimnazija Fran GalovićU saborskim klupama sjedili su učenici iz 32 srednje škole i dva učenička doma iz svih krajeva Hrvatske, njih ukupno 151. Dobro upućeni promatrači rekli su da sabornica gotovo nikada nije ispunjena u tako velikom broju. Očito je da su mladi nerijetko puno savjesniji od svojih starijih, u ovom slučaju političara.

Čast da o odabranoj temi održe govor ovaj put od koprivničkih gimnazijalaca imali su Filip Cvek i Lorena Pintarić. U saborskim klupama pozorno su ih slušali i o svakoj odluci Sabora digitalno glasovali njihovi kolege Marko Koren, Vanja Vidaković, Luka Ernečić, Stjepan Ferenčić, Tihana Gašparić i Iva Polančec, a s galerije su cijelu sjednicu pratili Ivana Jug i Tajana Jambrušić te gimnazijske novinarke Vedrana Strmečki i Tatjana Matić.

Koprivnički gimnazijalci u saborskim klupama // Gimnazija Fran GalovićS koprivničkim gimnazijalcima bile su i prof. Jasna Kraljić-Cmrk, voditeljica županijskog aktiva za građanski odgoj, te njihova mentorica prof. Marina Tomac-Rojčević.

– Filip Cvek osvrnuo se na problematiku nereda na sportskim terenima u školskom sportu, dok je Lorena Pintarić skrenula pažnju zastupnicima da se neredi ne događaju samo na sportskom terenu, već i u svlačionici među samim sportašima – otkrila nam je mentorica koprivničkih sportaša.

Dodala je da su svi govornici na današnjoj sjednici iznijeli svoja razmišljanja o zadanoj temi i iznijeli konkretne prijedloge za suzbijanje nereda i huliganstva na sportskim natjecanjima, među ostalim, jačanje preventivnih mjera kroz edukativne projekte, izricanje oštrijih sankcija za prekršitelje, jačanje kontrole ulaska na stadione koje će osim policije provoditi samo profesionalni redari, poticanje klubova na zbližavanje s njihovim navijačima, bilo kroz zajedničke projekte ili organizaciju posjeta drugim stadionima, objavljivanje edukativnih projekata na internetskim stranicama klubova i obrazovnih institucija.

Govor na temu sprječavanja nereda na sportskim terenima od učenika Srednje škole održala je Emily Lončarek. Među ostalim, kazala je da su kazne za nerede na sportskim borilištima u našoj državi puno blaže nego u nekim drugim državama poput Italije i Španjolske. Neprimjerenim ponašanjem na sportskom natjecanju navela je i ugriz urugvajskog reprezentativca Luisa Suareza na lanjskom Svjetskom nogometnom prvenstvu. Sličnom je svjedočila i na svojoj niželigaškoj košarkaškoj utakmici kada je prilikom borbe za loptu jedna igračica Podravca ugrizla za nogu njenu suigračicu iz Koprivnice.

Emily Lončarek održala je vrlo nadahnut govor // Facebook“Do devijantnog ponašanja ne dolazi samo na većim, važnijim sportskim natjecanjima i izvan terena, već često do toga dolazi i među suigračima na manje važnim sportskim natjecanjima, no kako god pogledamo, kažnjivo je i nedopustivo. Devijantno ponašanje nikada ne ostavlja dobar dojam na pojedince i zato trebamo osvijestiti navijače i igrače da su prioriteti sportskih natjecanja promocija poštene igre, politike tolerancije, antinacionalizma i antirasizma”, zaključila je ova učenica trećeg razreda za upravnog referenta u svom nadahnutom govoru.

Uz Emily Lončarek, u sabornici su još od učenika koprivničke Srednje škole bili Nikolina Kovačević, Dorian Košuta, Sebastian Jurinić, Robert Šegerec, Doria Marija Hladnić, Samanta Hudoletnjak i Lucija Glavina. S galerije su sve pozorno pratile Tea Jelak i Paula Puhač, te školske novinarke Ana Rajić i Mia Krnjak.

Mentorica učenika koprivničke Srednje škole bila je prof. Sanja Zvonar.

Simuliranu sjednicu pratio je i dio saborskih zastupnika, predstavnici Vrhovnoga suda, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ravnateljstva policije te Agencije za odgoj i obrazovanje, koja sa Službom za građane Hrvatskog sabora i organizira simulirane sjednice za srednjoškolce.

– Svi oni jednoglasno su zaključili da su učenici posao u saborskim klupama odradili jako dobro i vrlo profesionalno – završila je M. Tomac-Rojčević iz koprivničke Gimnazije Fran Galović.

 

čitam...