Sindikalisti posvađali sadašnje i bivše radnike Sloge

16:34h
0
Sindikalisti više nisu dobrodošli kod dijela radnika. Snimio: Marijan Sušenj

Konferencija za novinare, koju je Sindikat kože, gume i obuće sazvao nakon prvog stečajnog ročišta nad Slogom d.d., otkazna je danas zbog svađe između bivših i sadašnjih radnika te tvornice. Sindikalisti su planirali govoriti o tome tko se treba sramiti zbog dosadašnjih izjava o Slogi-oni i radnici ili potpredsjednik Vlade Damir Polančec te prvi čovjek Sloge obuća Darko Šket, no odustali su kad se na vratima pojavilo 20-ak radnika koji još uvijek rade u obućarskoj industriji.

Marijan Ostojčić protivi se kritikama sindikata na račun uprave Sloga obuće. Snimio: Marijan SušenjZaposleni radnici su, pak, došli izraziti nezadovoljstvo ponašanjem sindikalaca prema trtki i njezinom vodstvu, a kad im je povjerenik sindikata u Slogi d.d. Željko Lalić zaprijećio ulaz u prostoriju fizički sukob je izbjegnut „za dlaku”. Predsjednica Sindikata kože, gume i obuće Svjetlana Šokčević za kaos odgovornim smatra predsjednika uprave Sloge obuća Darka Šketa, jer je uvjerena da je on poslao radnike da sprijeće sastanak novinara sa sindikalcima i bivšim radnicima:
– Potpredsjednik Vlade Damir Polančec dao je 19. rujna Šketu „vjetar u leđa” u svemu što radi i zato je Šket poslao radnike na ovaj sastanak. Ne želim se ovako obračunavati s Polančecom, želim sigurnost u radu i zato presicu selimo u Zagrebu – rekla je Šokčević.

Radnici nezadovoljni ponašanjem sindikalaca poručili su dojučerašnjim kolegama s posla da suosjećaju zbog otkaza, no podsjetili su ih da nisu jedini koji su tako završili i naglasili da bi, ako se sindikalno blaćenje Sloge nastavi, i oni mogli ostati bez posla.

Ervin Matišić se boji da će poslovni partneri odustati od suradnje ako će Sindikat i dalje blatiti Slogu. Snimio: Marijan Sušenj– Nije istina da radimo u uvjetima jednakim koncentracionom logoru, kako tvrde sindikalci, niti smo bili prisiljeni potpisati da Šketu dajemo punomoć da nas zastupa u stečajnom postupku nad Slogom d.d. Želimo da Sloga obuća opstane, da se vratite na svoja radna mjesta i zato od Lalića i ostalih u Sindikatu tražimo da prestanu napadati upravu, jer ako nastave poslovni patneri će odustati od suradnje i onda smo svi na ulici. Svjesni smo da radimo za minimalac, ali i sretni jer uopće imamo radna mjesta – rekao je Marijan Ostojčić.

090930-sloga-1Da prestanu napadati Šketa od sindikalaca je zatražio i Ervin Matišić. Poručio im je da tvrtka nije u financijskim problemima od kad ju vodi Šket nego već 15 godina te da poslove ne ugovara Sindikat već Uprava:
– Ne osiguravaju sindikalisti plaće za 330 radnika i zato neka u javnim istupima manje pljuju vodstvo tvrtke. Ne slažemo se u svemu sa Šketom, ali nije istina da nas na bilo što prisiljava. Cijeli se slučaj svodi na osobni sukob sindikalnog povjerenika i tehničkog direktora, no bojimo se da će zbog toga Šket dići ruke od Sloge, a onda ćemo imati velikih problema.

Rasprava se na kraju svela na osobne optužbe između najglasnije nezadovoljne radnice Jasenke Pisatić i Željka Lalića o tome kako je Uprava drugoj strani davala nezaslužene benificije (istina je negdje između, jer ni jednome od njih nije bilo loše u Slogi, op.a.), vodstvo Sindikata se vratilo u Zagreb neobavljenog posla, a sukobljene strane su se mirno razišle.