Sindikalni povjerenici PPDIV-a Podravka grupe osnovali koordinaciju

17:54h
0
Željko Dragec, glavni povjerenik sindikata PPDIV-a Belupo. Snimio: Marijan Sušenj

– Naša razjedinjenost i slab rad, afere koje potresaju Podravku i želja da se politika povuče iz nje razlozi su zašto smo kao glavni sindikalni povjerenici sindikata PPDIV-a koji djeluju u Podravkinim tvornicama osnovali koordinaciju – rekao je na konferenciji za novinare koordinator tog novoosnovanog tijela i glavni sindikalni povjerenik PPDIV-a u Belupu Željko Dragec.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Osim Drageca, u koordinaciji su glavni povjerenici Stanko Pintarić (PPDIV Kalnik), Željko Sić (PPDIV Kula Lipik), Dragutin Bužić (PPDIV Umag), Darko Tetec (PPDIV Danica) i Ksenija Horvat (PPDIV Podravka). Dragec je priznao da su sindikalni vođe posljednji sastanak održali prije tri godine te da su u tom razdoblju loše radili:

– Naše pozicije spram Uprave su značajno oslabjele, pa sve važne odluke donose da da nas ništa ne pitaju, ili razgovaraju samo s glavnom povjerenicim PPDIV-a Ksenijom Horvat a nas stavljaju pred gotov čin. To nije u redu jer ona ne može govoriti i odlučivati u naše ime.

Dragutin Bužić, sindikalni povjerenik PPDIV-a Podravkinog pogona u Umagu. Snimio: Marijan SušenjKoordinacija sindikata PPDIV-a osnovana je i zbog krize kroz koju Podravka u posljednje vrijeme prolazi, nastavio je Dragec te naglasio kako su povjerenici zauzeli stav da još uvijek aktualni članovi Uprave i članovi Nadzornog odbora više nemaju pravo voditi tvrtku bez obzira na rezultate policijske istrage. Taj legitimitet su izgubili zbog štete koju su Podravki nanijeli svojim ponašanjem.

Stanko Pintarić, sindikalni povjerenik PPDIV-a Kalnik. Snimio: Marijan Sušenj– Odluke i ponašanje uhićenih i slobodnih članova Uprave i NO-a su nevjerojatne i katastrofalne i zato odbijamo razgovarati s njima. S tim je stavom povezano i naše traženje da politika napokon izađe iz Podravke. Želimo da je vode kompetentni profesionalci, a ne podobni kao do sada i zato se ne slažemo s planom da prvi čovjek Podravke postane Ljubo Jurčić, jer iako je stručnjak ne vjerujemo da neće biti izložen političkim pritiscima. Slično mislimo i o članu Uprave Miroslavu Vitkoviću, jer svi znamo da je na sadašnju poziciju došao zato jer je član HSS-a. Vrijeme je da ode, jer Podravka više ne smije biti tvrtka u kojoj će podobni ostvarivati svoje privatne, političke i druge ciljeve. Očekujemo da će nas država kao najveći pojedinačni vlasnik poslušati, a ostali dioničari podržati, jer o pravcu u kojem će buduća Uprava povesti Podravku najviše ovisi naše ponašanje tijekom socijalnog dijaloga – rekao je Željko Dragec.

Darko Tetec, glavni povjerenik sindikata PPDIV Danica. Snimio: Marijan SušenjA kad uđu u pregovora o kolektivnom ugovoru sindikalisti će osim povećanja materijalni prava od Uprave tražiti i obnavljanje socijalnog dijaloga, odnosno uključivanje i sve najvažnije odluke koje će vodstvo kompanije donositi, izdvojio je Dragec.

Željko Sić, sindikalni povjerenik PPDIV-a Kula Lipik. Snimio: Marijan SušenjGovoreći o izostanku Ksenije Horvat sa sastanka članova koordinacije s novinarima, otkrio je kako unutar PPDIV-a Podravka grupe nije sve idilično. Diplomatski je, naime, kazao da ne zna zašto nije došla ni na ovaj ni na sastanak na kojem je to tijelo osnovano te dodao da ne želi komentirati njezin rad u NO-u Podravke, no priznao je da njezin rad u NO-u Podravke ocjenjuje jednako nekvalitetnim kao i rad ostalih članova tog tijela. Također, kazao je da sindikalisti nisu zadovoljni njezinim medijskim izjavama, jer ih je davala a da prije toga nije razgovarala s njima:

Slavko Kataraj, regionalni sindikalni povjerenik PPDIV-a. Snimio: Marijan Sušenj– Najviše joj zamjeram potpuno odbacivanje suradnje s nama. Ne može govoriti u naše ime a da o tome pojma nemamo, jer ju nismo ovlastili za to i jer javnost onda misli da je to stav svih sindikalnih povjerenika, a nije. Istovremeno, tragično je da o, primjerice, aferama koje potresaju Podravku ili nedavna 154 otkaza u toj tvrtki nismo rekli ni riječ, jer predstavljamo 70-ak posto svih radnika učlanjenih u neki od sindikata.

čitam...