Sindikat PPDIV: Dosta je prvosvibanjskoga graha, hajdemo u prosvjede

13:28h
0
Čelnici PPDIV-a zestoko se protive 16-satnom radnom vremenu u sezoni

Dosta je graha, šuma i parkova za Praznik rada, građani moraju izreći svoje nezadovoljstvo, upozorili su čelnici Sindikata PPDIV-a danas u Koprivnici, gdje su se okupili u povodu Nacionalnog dana zaštite na radu.

Stotinjak članova tog sindikata pridružit će se prosvjednom skupu u Zagrebu, tražeći od Vlade novu ekonomsku politiku te istodobno upozoravajući kako su imali dosta vremena za promjene, ali nisu uspjeli.
-Deseci radnika svakodnevno stradaju jer se ne vodi briga oko zaštite na radu. Tako je 2011.godine na radu ozlijeđeno 13.817 radnika, a 11 ih je smrtno stradalo – upozorio je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, ističući kako čak 116 kolektivnih ugovora nema program zaštite na radu.
-Ova nas Vlada ponovno vraća u početke, kada se radilo 16 sati dnevno i radnici nisu imali nikakva prava – rekao je Orešković aludirajući na najavljene izmjene Zakona o radu, kojima bi se takvo radno vrijeme ozakonilo u sezoni ljetnih praznika.
– Za danas smo pozvani na predstavljanje tih sramotnih izmjena Zakona, no mi smo odlučili doći ovdje te na taj način upozoriti što o njima mislimo – kazao je Orešković. Denis Paradiš, koordinator zaštite na radu Sindikata PPDIV-a, upozorio je pak kako je čak 37 posto svih ozljeda na radu zabilježeno u sektoru poljoprivrede, a Pravilnik o zaštiti na radu u poljoprivredi nije se mijenjao 45 godina, dok se Ksenija Horvat, dopredsjednica Sindikata PPDIV-a, osvrnula na našu najveću prehrambenu kompaniju Podravku, ističući kako radnici ondje više ne rade 40 sati, već 48, a zaštitna odjeća i uvjeti rada često nisu primjereni.
– Buka u radnim prostorijama često se mjeri u vrijeme pauze, a temperatura u pogonima zimi – rekla je Horvat.


Sindikat www.ppdiv.hr

čitam...