XCM Koprivnica

Siniša Herman: Natjecatelje očekuju samo makadam i šumski putevi, što je esencija brdskog biciklizma

Ruta će se kretati od Koprivnice, preko Vinice, Reke, Vrhovca, Rasinje, Subotice Podravske te ponovno Vinice, Crne gore i krug se zatvara za natrag u centar.

12:00h
0
120506_Brdski-biciklizam02
Utrka u Koprivnici // Foto: arhiva

Kako smo već najavili, ove nedjelje očekujemo uzbuđenje u koprivničkim šumama i prirodi, u vidu 300- tinjak brdskih biciklista koji će projuriti stazama MTB maratona XCM Koprivnica.

Sa startom od 10 odnosno 10.30 sati u centru Koprivnice, biciklisti će se zaputiti na put od 57 kilometara s 1250 metara visinske razlike te 70 kilometara uz 1600 metara visine.

Siniša Herman, predsjednik BK Rotora koji organizira utrku najavio je vrlo zanimljivu stazu koja je, kako kaže, spremna.

– Iako se radi o brdsko-biciklističkom maratonu koji se boduje za Kup Hrvatske, nismo zaboravili ni naše rekreativce pa ona za njih neće biti teška ni opasna. Nema oštrog kamenja, možda samo malo blata. Tako da se svatko tko je pri dobrom zdravlju, a želi vidjeti kako je to biti u utrci, na stazi tri-četiri sata, može sudjelovati – pozvao je sve zainteresirane Herman.

XCM Koprivnica 2015 // Foto: Mario Kos
XCM Koprivnica 2015 // Foto: Mario Kos

Kako je rekao, radi se o jednoj od najspecifičnijih staza, jer ju čini oko 97 posto makadama i šumskih puteva, što bi se moglo nazvati pravom esencijom brdskog biciklizma, dok je asfalt sveden na minimum.

– Trenutno ima mnogo utrka pa su biciklisti sveprisutni, tako da prema kraju tjedna očekujemo navalu prijava, no mi smo spremni na to. Zasad su prijavljeni gotovo svi najpoznatiji brdski biciklisti iz Hrvatske, a ima ih i iz Slovenije te očekujemo da će posjećenost i uspjeh utrke biti na prošlogodišnjem nivou – uputio nas je Herman, uz napomenu da će nakon današnjeg dana, za one koji se još nisu prijavili startnina iznositi 200 kuna.

Ruta će se kretati od Koprivnice, preko Vinice, Reke, Vrhovca, Rasinje, Subotice Podravske te ponovno Vinice, Crne gore i krug se zatvara za natrag u centar.

– Prvi na dužoj stazi očekuje se nakon otprilike 3.15 sata, odnosno najbrže na 70 kilometara očekujemo od 13 sati te bi do 15 većina natjecatelja trebala stići na cilj. Oko 15 sati trebala bi biti dodjela nagrada najboljima, a koje uključuju medalje, nagrade sponzora i novčane iznose – ispričao je predsjednik kluba.

Za natjecatelje je predviđen obrok i majica, a bit će organizirano i pranje bicikala i tuširanje, a za goste koji dočekuju natjecatelje u centru grada, sponzori će izložiti svoju robu na štandovima.

Siniša Herman, predsjednik BK Rotora // Foto: Matija Gudlin

Kako se radi o dvodnevnom biciklističkom vikendu, BK Rotor uz pomoć Grada, gradske Turističke zajednice i Carlsberg, uz utrku, dan prije organizira biciklijadu u Jagnjedovec povodom Jagnjedovečke legende.

Biciklijada je predviđena za sve zainteresirane, a kreće sa Zrinskog trga u subotu u 11 sati. Ruta ide preko Draganovca, a put u Jagnjedovec te povratak organizirani su uz pratnju policije.

Više informacija o utrci i kartu staze može se pogledati na službenoj stranici Kluba, tijek i rezultate utrke možete pratiti na ePodravini i našem Facebooku, a za one koji će sudjelovati – Ne zaboravite kacigu!