prosvjed zbog nastupa cirkusa u koprivnici

Šinterice dobrog srca planiraju prosvjed: Zgrožene smo činjenicom da je Komunalac dao dozvolu za Cirkus, Komunalac: Dozvoljeno je nastupanje domaćih životinja

Postavljaju pitanje kako može hodanje krave, magarca ili patke po gredama i daskama ili pak jahanje psa na magarcu  biti istovjetno ponašanju životinje u prirodnom okruženju.

12:28h
0
Cirkus Safari // Foto: eMeđimurje.hr

Koprivničke Šinterice dobrog srca, točnije Martina Kazinoti, Nina Verčević i Nina Kolar, najavljuju prosvjed uoči početka cirkuske predstave ‘Cirkusa Safari’, a prva je zakazana za ovu nedjelju, a održat će se na koprivničkom Sajmištu.

– Zgrožene smo činjenicom da je Komunalac dao dozvolu za Cirkus i to mimo zakona o zaštiti životinja, iako smo ih odmah upozorili na kršenje zakona. Podnijele smo i prijavu veterinarskoj inspekciji jer smo od odobravatelja ovog mučiteljstva dobili odgovor iz kojeg je vidljivo kolika je nebriga o životinjama, a čemu svjedočimo svakodnevno i po gradu – oštar je ovaj trojac.

Postavljaju pitanje kako može hodanje krave, magarca ili patke po gredama i daskama ili pak jahanje psa na magarcu  biti istovjetno ponašanju životinje u prirodnom okruženju.

Šintrerice velikog srca - modna revija za napuštene životinje
Šinterice dobrog srca sa svojim ljubimcima // Foto: Kristina Kos

– Bile smo na puno mjesta u prirodi gdje su ove životinje boravile, ali nisam još vidjela magarca koji je samovoljno eto prirodno išao hodati po ogradi, noseći psa na leđima. Niti kravu na klackalici s drugom kravom. Ili smo se mi kretali po krivim livadama, ili nismo upoznate s ponašanjem ovih modernih krava – ističu djevojke.

Navode da je Grad Zagreb još 2013. godine spomenutome cirkusu zabranio nastup.

Foto: eMeđimurje.hr

Kontaktirali smo koprivnički Komunalac te su nam potvrdili da su sklopili s Cirkusom Safari ugovor o zakupu.

– Već nekoliko godina u cijeloj Europi zabranjeno je korištenje divljih životinja, ali je dozvoljeno držanje i nastupanje domaćih životinja. Cirkus Safari drži domaće životinje, a što se tiče daljnjih dozvola i suglasnosti za životinje, a za taj dio je nadležna veterinarska stanica – kazali su u Komunalcu.

Pokušali smo od veterinarske doznati u kojoj je proces fazi, no na čak tri broja telefona koje smo zvali, nitko nam se nije javljao.

Foto: eMeđimurje.hr

Spomenimo i to da su nam u Gradu Koprivnici rekli da su izdali dozvolu za objavu plakata po gradu, a uslugu je Cirkus i platio. Nedavno je isti taj nastupao u Čakovcu, a kako smo doznali, za rad posjeduju potrebne dozvole.

Evo i članka iz Zakona koji kaže sljedeće:

(1) Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, dopušta se držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu.

Korištenje životinja s ciljem predstavljanja

Članak 60.

(1) Korištenje životinja pri snimanju filmova i televizijskih emisija te za izložbe, smotre, natjecanja životinja, predstave i u druge svrhe s ciljem predstavljanja životinja može se obavljati nakon što nadležni veterinarski inspektor izda suglasnost.

(2) Životinje se mogu koristiti za potrebe iz stavka 1. ovoga članka ako im se osigura skrb u skladu s etološkim i biološkim potrebama s obzirom na vrstu i kategoriju životinja.

(3) Zabranjeno je za potrebe iz stavka 1. ovoga članka korištenje divljih životinja, koje potječu iz prirode, ako takvo korištenje zahtijeva premještanje iz njihova životnog prostora.

(4) Životinje iz zooloških vrtova mogu se uz suglasnost nadležnog veterinarskog inspektora premještati radi korištenja u edukativne svrhe.

(5) Zahtjev za izdavanje suglasnosti iz stavaka 1. i 4. ovoga članka dostavlja se nadležnom veterinarskom inspektoru najmanje sedam dana prije korištenja životinja, a mora sadržavati popis svih životinja koje će se koristiti (vrstu, kategoriju i broj), podatak o dosadašnjem načinu držanja i korištenja životinja, svrsi korištenja, uvjetima držanja životinja tijekom korištenja i mjestu održavanja snimanja, izložbe, smotre, natjecanja, predstave ili drugog načina predstavljanja životinja.