Sjedište Općinskog i Prekršajnog suda iz Koprivnice seli u Varaždin

13:12h
0
U izgradnju Palače pravde Koprivnica je uložila oko 30 milijuna kuna // Foto: Koprivnica.net

Koprivnica će ostati bez Općinskog i Prekršajnog suda, kao i bez Općinskog državnog odvjetništva. Prema prijedlogu reorganizacije pravosudnog sustava, sjedišta sudova i odvjetništva trebala bi se preseliti u Varaždin, dok će uredi i zaposlenici postojećih institucija u većem dijelu ostati u Koprivnici. Međutim, suci koji su predsjednici sudova mogli bi reorganizacijom postati ‘obični’ suci.

Kako je izvijestio Glas Podravine, ovakav je prijedlog trenutno u fazi javne rasprave, a njegova će se implementacija postepeno uvoditi. Općinski sudovi i općinska državna odvjetništva trebali bi početi s radom 1. siječnja 2015. godine, a teritorijalna reorganizacija prekršajnih sudova bit će dovršena do 1. srpnja 2015.

U Koprivnici će se i dalje suditi, no sudovi će biti podružnice ili stalne službe Općinskog i Prekršajnog suda sa sjedištem u Varaždinu. Građanski odjel Općinskog suda u Križevcima i Prekršajni sud u Križevcima potpast će pak pod bjelovarski sud.

– Građani ovakvim preustrojem ne gube ništa, nego će dobiti brže postupke. Koncentrirali smo reformu baš zato na općinske i prekršajne sudove jer su oni najbliži ljudima – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 

Novost je i to što će se u žalbenim postupcima napustiti terijorijalna nadležnost županijskih sudova. Konkretno, o žalbi nekoga iz Koprivnice neće nužno odlučivati Županijski sud u Varaždinu, već slučaj može biti dodijeljen bilo kojem drugom sudu te razine na području Hrvatske. To za stranke u postupku ne bi trebalo predstavljati problem, jer se njihova nazočnost tijekom žalbenog postupka zahtijeva u vrlo malom broju slučajeva. Prednost bi mogla biti to što će se izbjeći pristranost sudskog vijeća zbog poznanstva sa stranakama ili sličnih stvari. 

čitam...