1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Sjedište Općinskog i Prekršajnog suda iz Koprivnice seli u Varaždin
S

Ne propustite

Koprivnica će ostati bez Općinskog i Prekršajnog suda, kao i bez Općinskog državnog odvjetništva. Prema prijedlogu reorganizacije pravosudnog sustava, sjedišta sudova i odvjetništva trebala bi se preseliti u Varaždin, dok će uredi i zaposlenici postojećih institucija u većem dijelu ostati u Koprivnici. Međutim, suci koji su predsjednici sudova mogli bi reorganizacijom postati ‘obični’ suci.

- Oglas -

Kako je izvijestio Glas Podravine, ovakav je prijedlog trenutno u fazi javne rasprave, a njegova će se implementacija postepeno uvoditi. Općinski sudovi i općinska državna odvjetništva trebali bi početi s radom 1. siječnja 2015. godine, a teritorijalna reorganizacija prekršajnih sudova bit će dovršena do 1. srpnja 2015.

U Koprivnici će se i dalje suditi, no sudovi će biti podružnice ili stalne službe Općinskog i Prekršajnog suda sa sjedištem u Varaždinu. Građanski odjel Općinskog suda u Križevcima i Prekršajni sud u Križevcima potpast će pak pod bjelovarski sud.

– Građani ovakvim preustrojem ne gube ništa, nego će dobiti brže postupke. Koncentrirali smo reformu baš zato na općinske i prekršajne sudove jer su oni najbliži ljudima – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 

- Oglas -

Novost je i to što će se u žalbenim postupcima napustiti terijorijalna nadležnost županijskih sudova. Konkretno, o žalbi nekoga iz Koprivnice neće nužno odlučivati Županijski sud u Varaždinu, već slučaj može biti dodijeljen bilo kojem drugom sudu te razine na području Hrvatske. To za stranke u postupku ne bi trebalo predstavljati problem, jer se njihova nazočnost tijekom žalbenog postupka zahtijeva u vrlo malom broju slučajeva. Prednost bi mogla biti to što će se izbjeći pristranost sudskog vijeća zbog poznanstva sa stranakama ili sličnih stvari. 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

ludbreg domaćin

FOTO Ljubitelji dobre kapljice okupili se na najvećoj izložbi mladih vina u Hrvatskoj, ocijenjeno više od 400 uzoraka, evo koja su proglašena šampionima

Chardonnay Vinske kuće Kirić, u kategoriji bijelih vina, te merlot Stjepana Vučemilovića, u kategoriji crnih vina, proglašeni su šampionima...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti