burna rasprava

Sjednica Županijske skupštine, Lacković: Upravljate novcem za koji niste sigurni da ga imate, Koren: U ovoj raspravi vidim političku konotaciju

Izvješće je izglasano s 25 glasova ZA, šest PROTIV te šest SUZDRŽANIH.

17:27h
0
Darko Koren i Željko Lacković
Darko Koren i Željko Lacković

Održana je 14. sjednica Županijske skupštine kojoj je pristupilo 37 članova, a na Dnevnom redu našle su se 34 točke.

Veliku raspravu podigla je druga točka Dnevnog reda o donošenju Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu.

– Ova točka je pokazala koliko naš župan ne poznaje financije svoje županije i koliko ne sluša nadređene koji znaju više. Nije bitno što ste u rebalansu fulali za 10 milijuna, nego što upravljate novcem za koji niste sigurni da ga imate. Mogli ste to iskoristiti za zatvaranje minusa koji ima županija, a on je nešto više od sedam milijuna kuna. Pokušao sam naći kuda su otišli novci. Rashodi za zaposlene su porasli za više od sedam milijuna kuna, a mogli ste taj novac iskoristiti za zatvaranje minusa. To nije održivo upravljanje županijom. Nema opravdanja da se višak sredstava nije usmjerio na EU projekte i da je izvršenje proračuna izuzetno loše – započeo je raspravu Lacković.

Kako kaže, jedina svjetla točka u izvješću je koprivnička Opća bolnica.

– Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista ovaj izvještaj neće podržati jer ni vi niste podržali naše prijedloge. Višak nije iskorišten za ulaganje u obrazovanje ili neke druge projekte. Zanima nas je li kreditno zaduženje bolnice namijenjeno za rješavanje zaduženja ili nešto drugo – upitao je Fucak.

Felak pak smatra da nije sve tako crno i da treba sagledati i pozitivne strane.

– Govorimo o onome što je ostvareno u 2018., čuli smo razne poglede na to, a svatko ima pravo na svoje mišljenje. Brojke govore da imamo rast proračuna i to je sigurno za pozdraviti. Pozitivno je i korištenje sredstava iz EU Fondova, nadam se da će nastaviti u tom pravcu. Nismo se dotakli ključnog problema proračuna, a to je bolnica. Činjenica je da je minus od preko 47 milijuna kuna generiran minusom u bolnici. Mi ne možemo naći rješenje za taj problem, ali činjenica je da je to problem koji opterećuje proračun, a opterećivat će ga i dalje – rekao je Felak.

Mesarov smatra da županija nije nadležna za rješavanje problema bolnice.

– Što bi bilo da nije došlo do povećanja proračuna? Onda bi imali još 10 milijuna manje, imali smo sreće ovaj puta. Moj prijedlog je da obuzdamo rashodovnu stranu jer se ove godine neće dogoditi ovakva situacija. Problem s bolnicom treba rješavati na nekoj drugoj razini. Dok maknete zdravstvene ustanove iz proračuna, radi se o značajnom povećanju, a njega treba pametnije iskoristiti – smatra Mesarov.

Župan Koren u cijeloj raspravi vidi političku konotaciju.

– Nije baš lako voditi argumentiranu raspravu koja im političke motive, jer je sasvim prirodno da oporba uvijek nalazi mane, a zaduženi za sustav tvrde suprotno. Uvažavam gospodina Lackovića i njegovo mišljenje, vjerujem da se razumije u proračun, a razumijem se i ja. Neki podaci su zlonamjerno korišteni. Ako želimo manipulirati javnost nekim podacima, onda ćemo to izreći na način da je taj koji to izgovara vjerodostojan. Plaće su povećane u sustavu zdravstva i školstva temeljem kolektivnih ugovora i državnih zakona. Plaće idu iz ministarstva, a ne iz županije. To nema veze s nama. To vam sve govori. Porezni prihodi su povećani, bolje da jesu, nego da nisu. Slažem se da trenutno imamo najveću investiciju u bolnici, a valjda smo i mi kao osnivači zaslužni za to. Možemo raspravljati o svemu – odgovorio je Koren.

– Primjedbe su dobronamjerne, mogu se tumačiti i politički, ali ja bih htio da vi ove informacije koje dobijete tijekom Skupštine iskoristite najbolje u interesu Županije i svih žitelja. Na stranu političke konotacije, ja volim vidjeti dobre primjere – replicirao je Lacković.

Koren mu je zahvalio na replici i rekao da će probati poboljšati komunikaciju.

Izvješće je izglasano.

čitam...
Loading...