Sjemenke grožđa za borbu protiv tumora

10:12h
0
Grožđe // foto: Wikimedia Commons

Znanstvenici sa Sveučilišta u Adelaideu su po prvi puta pokazali kako sjemenke grožđa mogu poboljšati učinkovitost kemoterapije prilikom borbe protiv raka crijeva, a uz to i smanjuju nuspojave same kemoterapije. U radu objavljenom u časopisu PLOS ONE znanstvenici navode kako kombinacija ekstrakta sjemenki grožđa zajedno s kemoterapijom ima potencijal za nov pristup liječenju raka crijeva.

Kako navode istraživači, sve više je dokaza o tome kako tanini ili polifenoli u sjemenkama grožđa pozitivno utječu na zdravlje jer imaju protuupalna i antitumorska svojstva. No, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje kako sjemenke grožđa mogu pojačati djelovanje jednog lijeka koji se često koristi u borbi protiv raka debelog crijeva.

foto: Flickr/zeeweezOsim toga, tijekom laboratorijskih istraživanja se pokazalo kako sjemenke grožđa unesene oralnim putem značajno smanjuju upale i oštećenja tkiva u tankom crijevu uzrokovana kemoterapijom te ne pokazuju negativan učinak na zdrave stanice. Naime, za razliku od kemoterapije, čini se kako sjemenke grožđa selektivno djeluju na tumorske stanice, a na zdrave stanice nemaju gotovo nikakvog učinka.

U istraživanju su korišteni komercijalno dostupni ekstrakti sjemenki grožđa koji nastaju kao nusproizvod prilikom proizvodnje vina. Tanini izolirani iz sjemenki grožđa su pretvoreni u prah te je taj ekstrakt testiran u laboratorijskim uvjetima uz pomoć kulture stanica raka debelog crijeva.

Pokazalo se kako ekstrakti sjemenki grožđa ne pokazuju nuspojave kod zdravih crijeva do koncentracija od 1000 mg/kg, značajno smanjuju oštećenja koja nastaju prilikom kempoterapije, smanjuju upale koje su uzrokovane kemoterapijom do 55%, pojačavaju učinak kemoterapije na tumorskim stanicama uzgojenim u kulturi za 26%.

Ovi ohrabrujući rezultati su prvi korak u istraživanju te znanstvenici planiraju detaljnije istražiti mogućnosti koje nude sjemenke grožđa.

izvor: biologija.com.hr