Skinuli novac s računa Carlsberga i Ligo grupe // Osuđena trojica, a šef operacije je na slobodi

13:17h
0
ilustracija

Troje članova skupine koja je računalnom prijevarom skinula novac s računa koprivničkih tvrtki Ligo grupe i Carlsberga, pravomoćno je osuđena na Općinskom sudu.

Riječ je o Ivanu Figuriću (34) iz Nove Gradiške, Nedjeljku Tešanoviću (60) iz BiH i Radmili Bulić (43) iz BiH.


No u velikoj prijevari u kojoj je osim spomenutih, oštećena i tvrtka Ravna iz Ravne gore, trojica osuđenih su samo sitne ribe, dok šef cijele operacije još uvijek nije pronađen i nitko ne zna tko je on, a nepoznati su i drugi sudionici ove operacije.

S računa tvrtki malicioznim hakerskim programom ‘nestalo’ je preko milijun kuna i to 375.580 s računa Ligo grupe, 552. 240 s računa Carlsberga, a tvrtka Ravna ostala je bez 136.180 kuna.

Sve je počelo u prosincu 2012. godine, a po nalogu tajanstvenog Gorana Macure, koji se samo tako predstavljao i nikome nije poznat njegov pravi inentitet.

Haker je u više transakcija s računa tvrtke Carlsberg prebacio preko pola milijuna kuna, koji su završili na računima tvrtki koje su očito otvorene samo za tu namjenu. Novac su u Zagrebu u banci podigla dvojica muškaraca i predala ga Figuriću i Milanu Rujeviću, koji su ga podijelili s Macurom. Iz presude je poznato samo da je Figurić dobio 1000 kuna .

Lani je pak u razdoblju od siječnja do ožujka, nestao novac s računa Ligo grupe, koji je na kraju prebačen na račun osuđenog Tešanovića. Opet je misteriozni Macura uputio Figurića i Rujevića da je novac sjeo, no kada su njih dvojica došla u Zagreb da ga podignu, u tome nisu uspjeli jer je prijevara na vrijeme otkrivena.

S računa tvrtke Ravna novac je nestao lani u siječnju i prebačen je na račun osuđene Radmile Bunić koja je novac i podigla i predala ga Figuriću koji je za to dobio 1000, a ona 7000 kuna.

Na Općinskom sudu u Koprivnici svo troje osuđenih su sklopili sporazum i priznali krivnju pa je Figurić, koji je očito bio pratioc i prijevoznik vlasnika računa do banke, osuđen na godinu i sedam mjeseci zatvora te mora platiti 2000 kuna, koliko je zaradio u prijevarama.

Tešanović je dobio sedam mjeseci zatvora, a Radmila Bulić će umjesto godinu dana u zatvoru provesti na radu za opće dobro na slobodi.

Protiv Milana Rujevića još se vodi kazneni postupak.

Spomenimo samo da je prije dvije godine na sličan način skinuto milijun kuna s računa koprivničkog Hartmanna, no za sada slučajevi nisu povezani.

čitam...