Stožer za zaštitu i spašavanje

FOTO U skladištima bivše vojarne potpuno opremljeni za havarije

09:30h
0
Vatrogasci su spremni na sve, a očekuju i nova vozila // Foto: Matija Gudlin

Imamo jet-ski te gumeni, limeni i plastični čamac, s kojima smo u svakom trenutku spremni za izlazak na intervenciju. Na području Koprivnice djeluje 11 na međunarodnoj razini licenciranih HGSS-ovaca, informirao nas je Bojovski iz koprivničkog HGSS-a.

Koprivnički vatrogasci i HGSS-ovci, s načelnikom Stožera za zaštitu i spašavanje dožupanom Ivanom Palom i županom Darkom Korenom, organzirali su obilazak novoopremljenog Stožera u prostorima bivše vojarne.

Poučeni preslabom opremljenošću unazad par godina kad su se događale situacije poput izlijevanja potoka, može se reći da je krizni stožer opremljen do zuba te da, kako je rekao viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Stjepan Behin, u dva dobro opremljena skladišta bivšeg vojnog kompleksa ne nedostaje više ničega, iako su u planu daljnja apliciranja na EU natječaje.

– Ovdje je sad oprema u vrijednosti od 50.000 eura kroz razne europske projekte, a ponajviše DRAVIS. Sada u okviru projekta CIDER takozvanog DRAVIS 4, apliciramo za 153.000 eura – rekao je načelnik Stožera Pal, dodavši kako žele nabaviti još brana, ronilačka odijela te dronove (bespilotne letjelice).

Dva su skladišta dobro opremljena // Foto: Matija Gudlin
Dva su skladišta dobro opremljena // Foto: Matija Gudlin

– Vertikalni sustav vatrogasaca u Hrvatskoj je na vrlo ozbiljnoj razini. Imaju svu potrebnu opremu uključujući i plovila te pumpe za brzo izbacivanje vode – pohvalio je Pal i nabrojao još spremnike za vodu, ležajeve, deke i slično.

– Kako smo se posljednjih godina u Hrvatskoj i šire nerijetko susretali s poplavama i potrebama za intervencijama, odlučili smo javnost upoznati s našom opremljenošću i spremnošću na elementarne nepogode – rekao je župan i izrazio zadovoljstvo stanjem pripravnosti.

– Ovdje su opremom smješteni i HGSS i Crveni križ, te u opremu spadaju i donacije UNHCR-a. Zatim, imamo poljske kuhinje, plinsku i drvenu, i sav pribor za sto ljudi. Pet je kuhara osposobljeno za rad kroz županijski odnosno državni interventni tim. Tu su i dva agregata te kanisteri za vodu – izvijestio nas je Behin uz asistenciju županijskog vatrogasnog zapovjednika Zvonimira Habijana, nadodavši kako nabavljaju još vatrogasnih vozila i rezervnu opremu, te će se i za to osigurati dodatne prostorije u sklopu vojarne.

– U planu je i zgrada za trening Gorske službe za spašavanje, šest čamaca, kvadro i sve potrebno. Što se tiče područja visina, dubina, brzih voda i ruševina, kao i pasa tragača, sada su vatrogasci nadopunjeni osposobljenim HGSS-om na našem području – Behinove su riječi, a Dejan Bojovski, voditelj Obavještajne točke Koprivnica upoznao nas je s njihovim voznim parkom.

HGSS ima gumeni, limeni i plastični čamac // Foto: Matija Gudlin
HGSS ima gumeni, limeni i plastični čamac // Foto: Matija Gudlin

– Imamo jet-ski te gumeni, limeni i plastični čamac, s kojima smo u svakom trenutku spremni za izlazak na intervenciju.

Na području Koprivnice djeluje 11 na međunarodnoj razini licenciranih HGSS-ovaca – informirao nas je Bojovski iz koprivničkog HGSS-a koji je dosad djelovao u sklopu bjelovarske stanice. Međutim, ekipa iz Koprivnice uskoro bi se trebali izdvojiti i osamostaliti kao zasebna Stanica.

– Ipak, mi funkcioniramo na državnoj razini te poziv u slučaju potrebe, poziv je bilo kojem članu i stanici s područja Hrvatske – zaključio je Bojovski i rekao da je za budućeg člana HGSS-a poželjno da bude planinar odnosno alpinist, fizički spreman, ali da je najvažnija dobra volja i želja za pomaganjem.