Odluka Stožera

Sklapanja brakova i pogrebi imaju nova pravila, pogledajte što se sve mijenja

Odluke vrijede od 20. ožujka i to 30 dana.

15:05h
0
Foto: Mateo Alečković
Foto: Mateo Alečković

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluke o načinu sklapanja brakova i životnih partnerstva te održavanju sprovoda u vrijeme rizika od zaraze koronavirusom.

Što se tiče brakova i životnih partnerstava, oni se mogu održati isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

– Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije – upozoravaju iz Stožera. Naravno, obustavljaju se održavanja bilo kakvih svadbenih svečanosti.

Pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urne se također mogu održavati u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ne smije se na osmrtnici naznačiti kada i gdje će biti pogreb, a obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Kao i u slučaju sklapanja brakova, nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

Odluke vrijede od 20. ožujka i to 30 dana.

čitam...