Lacković uspio u svom naumu

Školski odbor neće podržati Vukovića, dogradonačelnica može iznova konkurirati

11:30h
0
Kristina Benko Markovica // Foto: Kristina Kos

Iako je neizvjesno kako će sada glasovati predstavnik roditelja u Odboru, njegov jedan u odnosu na ostalih šest složnih glasova, neće imati bitnu težinu.

Saga vezana uz izbor novog ravnatelja OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu, nastavlja se, iako se stvari polako kristaliziraju.

Podsjetimo, dogradonačelnica Kristina Benko Markovica predala je papire bez pečata te njena molba nije uzeta u obzir. Stoga je Grad zatražio poništenje natječaja zbog, kako tvrdi gradonačelnik Željko Lacković, izostanka demokratičnosti postupka. Pedagog Nikola Vuković, ostao je jedini kandidat, bez opcije glasovanja za i protiv.

Međutim, putem telefonske sjednice Školskog odbora nije bilo izglasano poništenje natječaja i pokretanje novog. Od sedam članova Odbora, samo su ona tri uime Grada bila za poništenje dok su ostala četiri kao predstavnici roditelja, učitelja i ostalih zaposlenika škole ostala suzdržana.

Iz tog razloga, jučer su održana vijeća kako roditeljsko, tako i ono učitelja te Zbor radnika, gdje kandidat Vuković nije dobro prošao. Glasovi učitelja protiv izbora trenutnog školskog pedagoga Vukovića za mjesto ravnatelja bili su u većini, njih 38 u odnosu na 25 za. U zaposlenika, nesrazmjer je bio još veći u korist negacijske skupine, s čak 48 glasova protiv i 22 za Vukovića kao ravnatelja.

Iako je gradonačelnik Lacković očekivao da će Vuković poseban “šamar” zaraditi od roditelja, jer ako se, kako je izjavio za ePodravina, zamjerio svojim suradnicima, ono što će odlučiti

Predstavnici Grada u Školskom odboru // Foto: Martina Maloča
Predstavnici Grada u Školskom odboru // Foto: Martina Maloča

roditelji za njega bi mogao biti još porazniji rezultat; ishod glasovanja Vijeća roditelja bio je iznenađenje odnosno neizvjestan. Naime, od 42 roditelja glasalo ih je tek 24-ero i to u omjeru 12 naprama 12.

Danas bi trebala biti zakazana sjednica Školskog odbora, gdje će se, manje ili više prema Lackovićevim očekivanjima, završiti kandidacijski natječaj.

– Kandidat Vuković u tajnom će glasovanju dobiti sedam glasova protiv, te se automatski kreće u raspisivanje novog natječaja kako bi se zadovoljio rok od 60 dana, kako se ne bi stvari dodatno zakomplicirale i da ne bi došlo do postavljanja vršitelja dužnosti ravnatelja – izjavio je gradonačelnik, samo za dlaku promašivši s prognozom.

Ipak, iz Grada doznajemo da, iako je neizvjesno kako će sada glasovati predstavnik roditelja u Odboru, njegov jedan u odnosu na ostalih šest složnih glasova, neće imati bitnu težinu.

Na upit može li se druga kandidatkinja dogradonačelnica Kristina Benko Markovica ponovno kandidirati, Lacković odgovara da njegova zamjenica to može, ali da se još ne zna planira li to.

– Ako će se kandidirati, cilj nam je da u drugi krug uđe čistih ruku te dokaže kako kriterij Škole da se na natječaj predaju originalni dokumenti ili ovjerene kopije, ne drži vodu, jer to nije propisano niti zakonski niti Statutom škole – izjasnio se gradonačelnik i podsjetio na primjere gdje je Prosvjetna inspekcija ukinula odluke školskih odbora koji su iz natječaja isključivali kandidate, zbog dostave neovjerenih kopija tražene dokumentacije.

čitam...