doktor znanosti

Škoro objavio kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske

Škoro za kraj nije propustio ni podbosti aktualnu predsjednicu, koja se na početku svojeg mandata razmetala pomalo nerealnim obećanjima.

14:42h
0
Miroslav Škoro na Danima prkačijade u Virju // Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Miroslav Škoro jutros točno u 9 sati na svojem facebooku kanalu objavio je da će se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, javlja Telegram. U videu koji traje nešto duže od pet minuta Škoro je svoj program najavio kao savez s narodom protiv stranačkih elita.

– Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najveće stranke, a dogodine nas možda čeka i velika koalicija – rekao je Škoro.

– Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam odlučio da ću se kandidirati za predsjednika, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune – kazao je Škoro.

“Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje incijative prema parlamentu za promjenu Ustava, ako tu inicijativu potreban većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat ću građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma”, rekao je Škoro, nakon čega je iznio pet ustavnih promjena koje će tražiti:

Prvo, raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.

Drugo, zakonodavni referendum. Ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.

Treće, sazivanje sjednice Vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati.

Četvrto, privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo ne potpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda.

Peto, predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda, što znači, predsjedniku se treba omogućiti da on Saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkog kompromisa.

Škoro za kraj nije propustio ni podbosti aktualnu predsjednicu, koja se na početku svojeg mandata razmetala pomalo nerealnim obećanjima.

– Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države – istaknuo je.