Skupna izložba prve hrvatske Dječje galerije u četvrtak u Križevcima

20:14h
0

U četvrtak, 26. lipnja s početkom u 20 sati u prostorijama Kluba kulture u Križevcima bit će otvorena dječja skupna izložba koja je nastavak djelovanja prve hrvatske Dječje galerije.

Za ovu priliku izlažu 24 mlada autora koji će predstaviti svoje radove nastale tijekom trajanja škole crtanja i slikanja, koju u prostorijama Kluba kulture vodi križevački umjetnik i likovni pedagog Igor Brkić.

Iz predgovora Igora Brkića

“Sva djeca su umjetnici. Problem je u tome kako da ostanu umjetnici i onda kada odrastu.”

Pablo Picasso

Riječi su to velikog Picassa koje se svakim danom potvrđuju u oba pravca: odrasli žela biti djeca i obrnuto.

Tako je i u likovnom stvaralaštvu. Djeca bi htjela slikati i crtati poput odraslih, ali u tom nastojanju nisu opterećena stvarima koje bi sputavale njihov likovni izraz, pa stoga rješenja bilo ona valerska, teksturna, koloristička ili neka druga, zadržavaju onu spontanost i svježinu koju može imati samo dječji likovni izraz. Taj dječji izraz je neopterećen potrebnim i nepotrebnim pravilima ili time kako će nešto izgledati. Djeca stvaraju spontano, neopterećeno, hvataju trenutak, kako su i nastala neka od najvećih umjetničkih djela.

Ta spontanost i sposobnost hvatanja trenutačnog rapoloženja izdvajaju dječje radove od ostalih, i ako ni zbog čeg drugog, zbog tog detalja zasluzuju naše divljenje.

Pred nama su likovna djela dvadesetičetvoro djece, dvadeset četiri različita likovna rukopisa koji nas svojim rješenjima ne mogu ostaviti ravnodušnim. Najveći pokazatelj inventivnih i različitih rješenja vidi se u prikazima istih motiva ali uvijek iznova sa novim i uvijek svježim idejama.

Ovo je druga izložba u Prvoj hrvatskoj dječjoj galeriji osmišljenoj upravo zbog radosti dječjeg stvaranja i izražavanja koju smo uočili na Radionicama crtanja i slikanja za djecu. Ako postoji i mala mogućnost da iz naše galerije izraste neki novi Picasso, Dali ili Meštrović, ona je opravdala svoje postojanje kao medij u kojem svako talentirano dijete može izložiti svoje radove i predstaviti se javnosti.

čitam...