ubojstvo u goli

Slađana bi mogla postati prva žena koja će roditi u pritvoru, evo kakva je procedura i zašto dijete ne može ostati s njom

12:42h
0
Ocevid u Goli
Državna odvjetnica na očevidu u Goli // Foto: Ivan Brkić

Slađana Brkić (28) mogla bi postati prva žena koja je rodila u pritvoru, a da sličnog slučaja do sada nije bilo, potvrdilil su za 24sata iz Ministarstva pravosuđa.

Slučaj je to koji je Podravinu zavio u crno. Slađana je, podsjetimo, prošlog tjedna pred troje maloljetne djece u Goli s dva uboda u srce usmrtila svojeg Dejana Slivara (46).

Trenutno je u istražnom zatvoru zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

– Mjera istražnog zatvora u pojedinačnim slučajevima najčešće se izricala nakon rođenja djeteta i donošenja odluke o tome kome će dijete biti povjereno na čuvanje i odgoj – kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Kuća u kojoj se dogodilo ubojstvo // Foto: Ivan Brkić
Kuća u kojoj se dogodilo ubojstvo // Foto: Ivan Brkić

Inače postoji Kaznionica za žene u Požegi u kojem je poseban odjel koji kolokvijalno nazivaju “rodilište”. U toj su se kaznionici do 2016. godine rodile ukupno 243 bebe. “Zatvorske bebe” rađaju se u Općoj županijskoj bolnici, a u slučaju komplikacija pravosudna policija ih vozi u zagrebačku Petrovu bolnicu.

Zatvorenice su sa svojom djecom svaki dan, mogu ih izvesti u šetnju u zatvorski krug, a ljeti im čak stave bazenčić s vodom pa se mogu i kupati. Sve potrepštine za dijete, od robice, hrane, kolica, krevetića, nabavlja Uprava za zatvorski sustav jer ih zakon na to obvezuje. S navršenih godinu dana, uz majčinu suglasnost, djecu se na četiri sata vodi u dječji vrtić u Požegi kako bi se socijalizirala. Djeca u zatvoru mogu ostati uz majku najdulje do navršene treće godine. No ove pogodnosti mogu koristiti samo majke zatvorenice na izdržavanju zatvorske kazne, ne i one koje borave u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru.

Mjesto ubojstva u Goli

Očevid u tijeku, ubijen je Dejan Slivar iz Gole

Gepostet von Epodravina.hr am Donnerstag, 15. Februar 2018

No sa Slađanom je slučaj drugačiji, jer ona nije još osuđena, a protiv nje je tek otvorena istraga, nije još ni podignuta optužnica, a dijete u istražnom zatvoru, gdje čeka suđenje i presudu, ne može ostati pa je pitanje kamo će s djetetom nakon što rodi.

– S obzirom na to da majka ne može boraviti zajedno s djetetom u istražnom zatvoru, radi dobrobiti maloljetnog djeteta odmah nakon porođaja kontaktira se drugi roditelj, a uz suglasnost istražne zatvorenice i ostala rodbina radi utvrđivanja mogućih skrbnika koji su pogodni da im se dijete povjeri na čuvanje i odgoj. Svi postupci vezani uz povjeravanje djeteta na čuvanje i odgoj u nadležnosti su suda i Centra za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta istražne zatvorenice – objašnjavaju za 24sata u Ministarstvu pravosuđa te dodaju da su postupanja prema istražnim zatvorenicama-trudnicama regulirana Pravilnikom o Kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

Slađanin sin u dobi od pet i pol godina, iz njene prijašnje veze, je smješten u udomiteljsku obitelj.

Ubojstvo u Goli
Očevid u Goli // Foto: Ivan Brkić

Dejanovo je troje djece kod njegovog brata Davora, a on kaže da ne zna je li dijete koje Slađana nosi Dejanovo.

– Sa svojom suprugom nastojim djeci odagnati misli od tragedije, trudim se da im ništa ne nedostaje i da budu obasipani pažnjom. Evo jučer smo bili u Zagrebu, trudimo se biti uz njih što više možemo, da im barem nekako olakšamo ove dane. Ne znam ni je li dijete koja mora roditi od mojeg brata. Ako se što i dogodilo između njih, ja to zaista ne znam. Nisam to ispitivao, odrasli smo, svatko je imao svoj život – rekao nam je Davor.

S obzirom na to da je Centar Slađanina sina povjerio udomiteljima, izgledno je da bi mogli isto učiniti i s bebom, nakon što Slađana rodi.

čitam...