Slaven Belupo i Split u subotu u 15 sati otvaraju prvenstvenu sezonu

13:43h
0
110225-petkovic

Slaven Belupo i Split otvaraju ”proljetnu” prvoligašku nogometnu sezonu u Koprivnici. Na Gradskom stadionu utakmica je zakazana za subotu 26. veljače s početkom u 15 sati.

Utakmicu će suditi zagrebačka četvorka: glavni sudac Dalibor Mlakar, pomoćnici Igor Krmar i Krunoslav Ambrinec, a četvrti je sudac Fran Jović.

Novost je da nakon zimskih radova na krovištu, Gradski stadion ima 1300 natkrivenih mjesta, što je za 300 mjesta više od minimuma kojeg zahtjevaju Uefa i HNS.

 

I Slaven Belupo i Split pojačali su se

Oba klupa pojačala su se u zimskom prijelaznom roku. Tako su u Slaven Belupo došli Leon Benko, Tomislav Havojić, Nikola Frljužec i Ivica Jurakić, u Split Ivica Križanac, koji je jedno vrijeme bio i igrač Slavena Belupa, kao i Filip Marčić, te Ante Serdarušić i Ante Ćapin.

Novopridošli u Slaven Belupo, Jurakić, neće moći nastupiti zbog crvenog kartona iz 2. lige. Kod Slavena Belupa zbog tri žuta kartona također ne može igrati Vedran Purić, a kod Splita Josip Serdarušić.

Izvan spiska su još tri nogometaša, Dalibor Poldrugač se ozlijedio, kao i Jurica Marčinković, dok je Tomislav Bušić oporavljenik i možda će u nedjelju zaigrati utakmicu s juniorima i kadetima na umjetnoj travi. Čeka se ljepše vrijeme, kako sadašnji uvjeti ne bi utjecali na tek zaliječenu ozljedu.

– Ne bude li nekih komplikacija, očekujem ga u momčadi vrlo brzo – rekao je na presici u petak trener Slavena Belupa Mile Petković, koji je izdiktirao ovakav sastav: Rodić – Kokalović, Rogulj, Maras, Bagarić – Milardović – Gregurina, Vojnović, Poljak – Mujanović, Benko. U pričuvi su Nurković, Frljužac, Nynkeu, Šestak, Poredski i Havojić.

Sigurno je da se Slaven Belupo neće držati sastava 4-1-3-2 ili možda 4-2-3-1, ili nekog drugog ”kao pijan plota”, to je početna faza, a sve će zavisiti od rasporeda suparnika i nekih drugih okolnosti. Jer, čim sudac da znak i igrači se rasprše po terenu, može se dogoditi da se igra i s tri napadača, sve zavisi od okolnosti, ali i stvaranja viška igrača kad se napada i viška kad se brani. Tu dolaze do izražaja taktička disciplina, razmišljanja, predviđanja, koji vuku za sobom i određene radnje o čemu se razmišlja u trenutku i – na terenu. Ovo prije, ipak su samo priče.

Ne putuje Split 500 km samo da vidi Koprivnicu

Osnovna karakteristike utakmice prije početka je da je trener Splićana Ivan Katalinić izjavio da dolaze u Koprivnicu po tri boda, a trener Mile Petković je izjavio da će u Koprivnici Slaven Belupo osvojiti tri boda. Izjave su razumljive, jer ni jedan trener neće uoči utakmice izjaviti da ide izgubiti ili da će odigrati neriješeno. No, kako kaže Petković, rezultati Splita daju im za pravo, momčad je kvalitetna i sigurno neće putovati 500 kilometara samo da vide Koprivnicu.

– No, i teren će morati nešto potvrditi i ja očekujem da će i naši momci isto tako znati boriti se za svoj status. Upravo je ta neizvjesnost kvaliteta: ljudi se žele uspoređivati – kaže Petković.

Kao i uvijek za suparnika iskusni trener uvijek ima riječi pohvale, koje nisu samo kurtoazija i sportski fair play:

– Momčad Splita i po godinama i po stažu igrača, od kojih je puno igralo i u inozemstvu, vrlo je iskusan sastav (Križanac, Bučan, Oblilinović itd.). Momčad je vrlo snažna konstitucijski, nema ni jednog igrača nižeg od 180 centimetara. Momčad je to, koja je bila iznenađenje prvog dijela prvenstva, koja igra čvrst, natjecateljski nogomet. No, naša ambicija u toj utakmici je otvoriti sezonu s pobjedom, što će biti zahtjevan zadatak, jer pored vrlo kvalitetnog suparnika Splita, imamo protiv sebe, ne samo mi, već i Split i čitav nogomet, ovo vrijeme koje nije nogometno, ali moramo se adaptirati i na to – rekao je Petković.

Obnovili znanja o pravilima ponašanja i odnosu prema sucima

Pripremne utakmice i njihovi rezultati, kao i prvi mačići, bacaju se u vodu:

– Pripreme su iza nas. Sve momčadi, kao i mi, pripremale su se, igrale su se utakmice, međutim, sve te utakmice, ni izgubljene, ni dobivene, nemaju veze s ovim što slijedi. Uvijek ostaje jedan upitnik i jedna dilema i kod trenera i kod igrača ta prva utakmica, koja nudi neizvjesnost, pitanje koliko je tko ”unutra” psihološki. Mi smo na tome dosta radili, između ostalog napravili i sastanak na temu suđenja, da obnovimo znanja u pravilima ponašanja, novina u nogometnim pravilima. Pogledali smo i snimke Splitovih utakmica. No, sve je to iza, ispred je teren i 90 minuta za dvije momčadi u kojima i jedna i druga želi aktivan rezultat. Očekujem da budemo na nivou i da poslije 90 minuta mi budemo ti koji ćemo se radovati. Ali, kažem, trebat će uložiti puno znanja, koncentracije, trke i svega ostalog.

Burek se pojede za pet minuta, nogomet treba ”jesti” 90 minuta

Pokušali smo ”ući” u taktiku. Novinari su pitali hoće li Slaven Belupo odmah napasti, u početku, ili će se ići strpljivo.

– Ha, kad kad mi budemo imali loptu, oni će napasti, kad oni budu imali loptu branit ćemo se. To je zakonitost nogometa, ali isto tako trebat će strpljenja svih 90 minuta, ne treba ”jurcati” od prve minute, ali, dakako, naš je zadatak pokušati ugroziti njihov gol. To su dvije momčadi koje slično igraju, koriste agresivnu formaciju, ali treba načiniti što manje grešaka i biti što više strpljiv. Sve se na terenu odvija za višak igrača, a u toj taktičkoj disciplini vrlo je bitno upravo malih pogrešaka raditi što manje, jer se na taj način stvara prevlast. Ponavljam, utakmica se igra 90 minuta, samo burek možeš pojesti u pet minuta, ali utakmicu ”jedeš” 90 minuta. Strpljenje, pak, ne znači čekati, već 90 minuta nastojati napadati, ali isto tako držati pritisak na njihovoj zadnjoj liniji, ne ispadati iz sustava, tjerati ih u grešku. Može odlučiti jedna lopta, jedna dekoncentracija – odgovorio je Mile Petković.