Zahvaljujući Šegrtskom srcu i Županiji

Slijepa učenica Martina jedna je od još sedam učenika koji će dobiti pomoćnika u nastavi

17:00h
0
Slijepa učenica Martina sa svojom majkom // Foto: Valentina Blažek

Živnula je, počela je više učiti i družiti se. Bez pomoćnika bi joj bilo jako teško jer joj treba ponekad više puta nešto objasniti i pokazati, posebno ju usmjeravati, rekla je pomoćnica u nastavi Špela.

Zahvaljujući suradnji udruge Šegrtsko srce Obrtničke škole u Koprivnici i Koprivničko-križevačke županije na projektu U školu zajedno 2016./2017., još će sedmoro učenika s posebnim potrebama dobiti svoje pomoćnike u nastavi.

Naime, učenici koji prelaze iz osnovne škole u prvi razred srednje škole nisu obuhvaćeni projektom “Prilika za sve 2” kojim su se osiguravali pomoćnici u nastavi pa se zato udruga Šegrtsko srce prijavila na natječaj Ministarstva obrazovanja kako bi im osigurala potrebnu pomoć. Također, neki učenici osnovnih škola nisu od Ministarstva dobili pravo na pomoćnika, iako su ga dosad imali. Udruzi su na natječaju odobrena još dva pomoćnika, a Županija je uskočila s financiranjem ostalih pet.

Šegrtsko srce i Županija osigurali su još sedam pomoćnika // Foto: Valentina Blažek
Šegrtsko srce i Županija osigurali su još sedam pomoćnika // Foto: Valentina Blažek

Predsjednik udruge i ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici Ratimir Ljubić, njegov zamjenik Tomislav Terstenjak i tajnik udruge Dario Jembrek predstavili su projekt i objasnili koliko on znači učenicima.

– Udruga je dobila 75 tisuća kuna za dva pomoćnika na natječaju, a Županija je pridonijela novcem za ostalih pet. Tim učenicima pomoćnici su nužna potreba i sada će moći od prvog dana škole krenuti na nastavu s njima. Nedostatak svega je što Ministarstvo nema predviđeno koja djeca mogu dobiti pomoćnika, a koja ne mogu pa je sve stvar individualne procjene – rekao je Ljubić.

Od učenika koji će ovim projektom dobiti svoje pomoćnike troje ih pohađa Obrtničku školu u Koprivnici, jedan Srednju školu u Koprivnici te po jedan Osnovnu školu Virje, Osnovnu školu Koprivnički Ivanec i Srednju školu Ivan Seljanec iz Križevaca.

Zadovoljstvo postignutim iskazala je i ravnateljica Srednje škole u Koprivnici Ksenija Ostriž, a župan Darko Koren istaknuo je da su sredstva za pomoćnike osigurana do kraja školske godine te da će se iz proračuna bez sumnje za taj cilj osigurati dovoljno novca i za iduću školsku godinu.

Što se tiče ostalih aktivnosti udruge, Tomislav Terstenjak istaknuo je da će osigurati prijevoz za 45 najpotrebitijih učenika, a njima će također biti osigurani i udžbenici, bilježnice, pernice i sve što im treba za uspješno pohađanje nastave.

Pravi primjer toga koliko su pomoćnici u nastavi nužni pojedinim učenicima može se vidjeti na slučaju slijepe učenice Martine Hunjadi koja će ove godine pohađati smjer pomoćnog cvjećara u Obrtničkoj školi, a od prvog dana će uz nju biti pomoćnica Špela. Njima je to već treća zajednička školska godina.

Špela će i ove godine pomagati Martini // Foto: Valentina Blažek
Špela će i ove godine pomagati Martini // Foto: Valentina Blažek

– Završila sam gimnaziju i tražila sam posao. Pojavio se natječaj za pomoćnika u nastavi na koji sam se prijavila i mogu reći da sam se pronašla u tome. Ovo mi je treća godina s Martinom, bile smo dvije godine zajedno u osnovnoj škola, a sada krećemo i u srednju – rekla je Špela.

Za nju nema sumnje oko toga ima li Martina koristi od njene pomoći u nastavi.

– Mislim da joj puno pomažem. Živnula je, počela je više učiti i družiti se. Bez pomoćnika bi joj bilo jako teško jer joj treba ponekad više puta nešto objasniti i pokazati, posebno ju usmjeravati. Da nema nikoga, bilo bi joj vrlo teško – smatra Špela.

Martinina majka Dubravka rekla je da je svjesna da njenoj kćeri svaka pomoć dobro dođe i kao roditelju joj je izuzetno olakšanje što zna da na nastavi ima nekoga na koga se može osloniti. A i Martina je sretna što će i dalje uz sebe imati Špelu.

Špela mi puno znači. Lakše mi je s njom, bez nje sam se teško snalazila. Na primjer, ako su nastavnici diktirali često nisam stigla sve zapisati, a sada mi ona to može kasnije ponoviti – opisala je Martina samo dio onoga u čemu joj je njezina pomoćnica od neprocjenjive vrijednosti u svakodnevnom školskom životu.

čitam...