Dan europskog broja 112

Služba 112 prošle je godine smanjila zlonamjerne pozive, no probleme im rade divljač, lisice i ptice

Nenamjenskih poziva ima oko 17 tisuća, a među njima smo uspjeli smanjiti brojku zlonamjernih poziva na samo 705. Prije deset godina ti bi brojevi bili i obrnuti, rekao je Roman Sabol.

11:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112 obilježava svoj dan 11. veljače, a povodom te obljetnice župan Darko Koren sa svojim suradnicima primio je predstavnike vatrogasaca, hitne medicinske službe, policije, GSS-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje u prostorijama Županijske uprave.

Roman Sabol, voditelj županijskog centra 112, naveo je da su u 2016. godini imali oko 38 tisuća poziva, a za razliku od 11 godina prije toga, otkad 112 djeluje u Hrvatskoj, zlonamjernih je poziva tijekom kojih je netko neugodan, bezobrazan, pijan ili samo troši dragocjeno vrijeme hitnih službi bilo iznimno malo.

– Više od 20 tisuća poziva bilo je namjenskih, što znači da smo premašili broj od 50 posto korisnih poziva. Nenamjenskih poziva ima oko 17 tisuća, a među njima smo uspjeli smanjiti brojku zlonamjernih poziva na samo 705. Prije deset godina ti bi brojevi bili i obrnuti. U prvim danima moglo se zvati i mobitelom bez kartice, bilo je po tisuću bespotrebnih poziva dnevno. To se najviše smanjilo edukacijom djece u školama i vrtićima – smatra Sabol.

Foto: Matija Gudlin

Istaknuo je da je tijekom prošle godine pokrenuta modernizacija cijelog sustava na području Hrvatske tako da se sada može precizno locirati mjesto mobilnog telefona pozivatelja, čime se znatno skraćuje vrijeme reakcije hitnih službi i eliminira bespotrebno preusmjeravanje poziva.

Tijekom prošle godine povećao se broj poziva vezanih za probleme sa životinjama, od divljači preko lisica pa do ptica.

Foto: Matija Gudlin

– Imali smo puno problema s divljači, bilo da su usmrćene od strane lovaca, bilo da ih je udario automobil na cesti. Nastrada srna ili čak i divlja svinja te se pojavi problem tko će i kako će to riješiti. Također nas je mučio broj poziva vezanih uz lisice, koje su se praktički udomaćile u gradovima i općinama, sve su bliže kućama, a znamo da se na njih ne smije pucati ako su bliže od 300 metara od naseljenog mjesta. Od siječnja smo uključeni i u probleme vezane uz ptičju gripu koja se pojavila kod labudova na Šoderici. Tu su nam mnogo pomagali i ribočuvari, kao i predstavnici Gorske službe spašavanja – rekao je Sabol.

Župan je zahvalio svim predstavnicima hitnih službi na njihovom požrtvovnom djelovanju i poslovima koje obavljaju tijekom radnog vremena, ali i onome što rade povrh svoje uobičajene satnice, te je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih službi i poželio da se ona u uspješnom tonu nastavi i dalje.