NOVE MJERE

SLUŽBENO Vlada RH do 21. prosinca zatvorila kafiće, restorane, teretane i kladionice

Škole ostaju otvorene i nastava ide dalje normanim tijekom, otvorene ostaju i trgovine te šoping centri. kao i kina, kazališta, muzejii galerije.

14:24h
0

Ono o čemu se neslužbeno šuškalo posljednjih dana sada je dobilo i službenu potvrdu. U svrhu suzbijanja epidemije koronavirusa Vlada RH donijela je odluku o zatvaranju kafića, restorana i kladionica.


Škole ostaju otvorene i nastava ide dalje normanim tijekom, otvorene ostaju i trgovine te šoping centri. kao i kina, kazališta, muzejii galerije. Jedina je ‘caka’ što će broj posjetitelja ograničiti brojem kvadrata. I crkve će ostati otvorene.

Mjere će na snazi biti od subote 28. studenog do ponedjeljka 21. prosinca, kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. U 14 sati, pak, obratio se javnosti i detaljnije objasnio što nas očekuje tijekom narednih dana.

– Broj dnevnozaraženih prebacio je 4000 tisuće. Predstavit ćemo novi paket mjera, nakon sastanka sa Zdravstvenim savjetom Otpočetka listopada, broj je ponovno počeo rasti. Odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge, možda nam dolaze teški dan, nitko ne zna koliko će pandemija trajati. Osobna odgovornost od svih je mjera najučinkovitija. Pozivali smo na osobnu odgovornost, vjerovali smo da to možemo postići bez zaoštravanja mjera. Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Nažalost, posljednjih tjedana u tome nismo potpuno uspjeli – rekao je, između ostaloga, Plenković.

Bez obzira na mjere koje u subotu stupaju na snagu, daljnja dinamika širenja virusa ovisi o svakome od nas, nastavio je premijer. Možda tada ni ove mjere neće biti dovoljne, dodao je te rekao kako virus nije bezazlen.

Zatim je krenuo s mjerama.

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba, na privatnim može biti najviše 10 osoba, obavezne su maske na otvorenom kada nije moguće imati distancu od 1,5 metara, manifestacije mogu trajati do 22 sata, nema svadbenih svečanosti, na pogrebima može biti najviše 25 osoba.

Obavezno je dezinficiranje svih površina, na okupljanjima morjau biti 4 kvadratna metra, prostori na okupljanjima moraju biti provjetravani te se mora pridržavati mjera.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto mjesta, dok vozači i ostali moraju imati maske. Provodit će se inspekcija, odnosno provjera pridržavanja mjera.

Ispred prodavaonica i trgovina mora biti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca. Također, obavezna je češće obavljanje higijenskih postupaka. Pekare i trgovine s kruhom mogu raditi do 22 sata, alkohol se ne smije prodavati od 22 do 6 sati, kasina i kladionice neće raditi, kao ni sajmovi i drugi turistički i gospodarski događaji. Obustavlja se rad restorana i kafića, osim onih u kojima gosti koriste uslugu smještaja, dakle onih u hotelima. Tamo smiju samo gosti hotela. 

Glede cateringa, konoba, krčmi i ostalih iz skupine barovi, dozvoljena je dostava hrane kao u uobičajena vremena.

Zatvaraju se i teretane i sportski centri. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.

Preporučuje se da mise budu online. Dopšten broj je 25 vjernika u crkvi na misi.

– Mi smo protiv potpunog zatvaranja, protiv policijskog sata – rekao je Plenković.

Uskoro opširnije.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 4009 novih slučajeva, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 21725. Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. Preminula je 51 osoba.

čitam...