Gradska sjednica

Smanjen gradski proračun, Forjan optužio Jakšića za kupovanje glasova rebalansom

09:30h
0
Gradska sjednica // Foto: Matija Gudlin

Proračun je smanjen za oko sedam milijuna kuna, a zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnice Mišel Jakšić objasnio je taj potez.

Na sjednici koprivničkog Gradskog vijeća uglavnom se bavilo financijama. Pored tema prodaje Koprivnica plina, poslovanja Komunalca i Gradskih bazena, jedna od točaka bio je i rebalans gradskog proračuna za 2016. godinu.

Proračun je smanjen za oko sedam milijuna kuna, a zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnice Mišel Jakšić objasnio je taj potez.

– U ovom rebalansu proračuna doista se ne događa ništa monumentalno ni ekskluzivno. Posebno veseli što u prvoj polovici ove godine imamo suficit od 5 milijuna kuna i to nam daje nadu da ćemo nastaviti trend smanjenja deficita i “popeglati” ga do nule – izjavio je Jakšić.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Do raskoraka u odnosu na doneseni proračun došlo je zbog poteza, kako je rekao, državne vlasti.
– Neki projekti su stopirani, svi znamo iz kojih razloga, i ne idu onom dinamikom kojom smo bili uvjereni da će ići. Imali smo i jedan financijski mini-udar kada nam je vraćeno sufinanciranje Gimnazije. Ono što nam daje nadu je da su gospodarski trendovi u gradu Koprivnici bolji nego na državnoj razini – optimističan je Jakšić.

Suficit na koji je ponosan Jakšić nije impresionirao HDZ-ovca Ernesta Forjana, koji je zaključio da je on logičan te da se iza njega krije nešto drugo.

Ernest Forjan // Foto: Matija Gudlin
Ernest Forjan // Foto: Matija Gudlin

– Mi ionako uvijek imamo suficit u prvih šest mjeseci. Rebalans je logičan s obzirom na doneseni proračun na početku godine. Vaši prethodnici su i povećavali proračun na više od 200 milijuna kuna kako bi pokazali svoju socijalnu osjetljivost prema određenim skupinama građana Koprivnice. Vi danas predlažete smanjenje, naravno, dok ne dobijete novac od plinskog biznisa i onda ćete dijeliti šakom i kapom da kupite ljude za iduće lokalne izbore. Ovo je polupredizborni rebalans s figom u džepu – bio je oštar Forjan.

Jakšić mu nije ostao dužan te mu je poželio da “ne završi kao neki njegovi prethodnici”. Uvjeren je i da je Grad sposoban realizirati proračun budući da je deveti grad u Hrvatskoj prema ekonomskim pokazateljima.

Rebalans proračuna glasovanjem je prihvaćen s 12 glasova za od mogućih 20.

čitam...